Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vydatný déšť zaměstnal hasiče, likvidují popadané stromy, čerpají vodu a stavějí protipovodňové hrá­ze

Déšť, který od včerejšího večera zasáhl republiku, způsobil zvýšený počet výjezdů hasičských jednotek.

Liberecko

Rychlé odkazy na části článku:


Od 18:00 24. června do 7:00 hodin 25. června vyjížděly jednotky hasičů v Jihomoravském kraji ke 41 událostem. Z toho bylo nejvíc technických pomocí (30).

Hasiči při nich odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu ze zaplavených silnic, domů a garáží. Asi nejvážnější byla situace v Nesvačilce na Brněnsku, kde hasiči již od včerejšího podvečera likvidují následky deště. V tuto chvíli na místě zasahují jednotky SDH Nesvačilka a Moutnice.

Vybrané události:

Rajhradice – Hrozí přetečení rybníka a zaplavení asi 20 domů. Na místo vyslalo operační středisko HZS velkoobjemové čerpadlo ze stanice Lidická v Brně. Na místě 400 m hadicového vedení k odčerpání rybníka.

Miroslav – Sesuv půdy na rodinný dům. Obyvatelé domu evakuováni. Obec jim zajistila náhradní ubytování. Pomocí výdřev hasiči zajistili vnitřní stěny domu. V současné době bagr odstraňuje množství zeminy a sutě, která leží na zadní stěně domu.

Neslovice – Sesuv půdy na budovu dílny. Hasiči povolali na místo statika. Do objektu zakázali vstup.

Brno, ul. Evropská – Zatopena část průmyslového areálu. Čtyři jednotky hasičů odčerpávají vodní lagunu.

Znojmo – Sesuv půdy na rodinný dům. Statik na místě posoudil situaci. Hasiči musí odstranit část kamenů, aby mohli zajistit stěnu domu.

por. Mgr. Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je


Vydatný déšť od včerejšího rána trápí Vysočinu a přidělává práci i hasičů, kteří museli zasahovat již v 23 případech. Nejčastěji jednotky požární ochrany odstraňovaly stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Takto museli hasiči zasahovat například u Radňovic na Žďársku, Ledče nad Sázavou, Jitkova na Havlíčkobrodsku nebo Lesonic na Třebíčsku.

Vodu ze zatopených sklepů čerpali hasiči například v Bílku na Havlíčkobrodsku nebo ve Stržanově na Žďársku. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Žďársko – 7 událostí. Všechny události se zatím obešly bez zranění osob


V průběhu uplynulých dvou hodin (07:00 – 09:00 zasahovali hasiči na Vysočině u dalších 14 událostí. Celkový počet událostí spojených s vydatným deštěm se tak od včerejšího rána vyšplhal na čtyři desítky.

Nejčastěji zasahovali hasiči dosud na Žďársku – 12 událostí. I v průběhu uplynulých dvou hodin jednotky nejčastěji likvidovaly popadané stromy z komunikací. Vodní toky se rozvodnily na Žďársku. Na velkou vodu a s ní spojené komplikace se začali připravovat v Herálci, Velkém Meziříčí a v obci Sněžné.

Právě na těchto místech hasiči plní pytle s pískem a stavějí protipovodňové hráze. Na stavbě protipovodňové hráze ve Velkém Meziříčí na ulici Třebíčská pracují hned čtyři jednotky hasičů. Rozvodnil se také potok na ulici Tyršova v Polné, i tady hasiči na ochranu okolí začali plnit pytle pískem a stavět hráz.


Od deváté do jedenácté hodiny dopolední vyjížděli hasiči v kraji Vysočina k dalším dvěma desítkám událostí v souvislosti s deštěm. Celkový počet událostí tak od včerejšího rána překročil šest desítek.

Největší problém v současné chvíli představuje most v Ronově nad Sázavou, který je ve špatném technickém stavu a kvůli vzestupu vodní hladiny hrozí jeho zřícení. Na místě v tuto chvíli zasahují jak dobrovolní hasiči z Přibyslavi, tak také profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu, včetně členů lezecké skupiny.

Na ochranu před velkou vodou stále hasiči budují provizorní protipovodňové hráze ve Velkém Meziříčí, Velké Losenici, Sněžném, Herálci, Kuklíku, Svratce a Polné. V Dobroníně na Jihlavsku vyhlásil starosta obce třetí stupeň povodňové aktivity na Zlatém potoce, který protéká přímo obcí.

Komplikace jsme zaznamenali také na komunikacích, kde plynulé dopravě bránily popadané stromy – zasahovat hasiči museli například na komunikaci u obce Zahrádka na Třebíčku nebo u Bezděkova na Havlíčkobrodsku.


Počet zásahů v Kraji Vysočina od včerejšího rána dosáhl osmi desítek. Do terénu na jejich řešení bylo dosud nasazeno 78 jednotek hasičů. Jen v tuto chvíli hasiči zasahují v kraji u 28 událostí, na jejichž řešení se aktuálně podílí 35 jednotek hasičů.

V Ronově nad Sázavou se hasičům podařilo pročistit koryto řeky a i nadále vodní tok hlídají. Třetí stupeň povodňové aktivity, tj. stupeň ohrožení i nadále platí na Zlatém potoku v Dobroníně a vyhlášen byl také v Bílku.

Hlavně na Žďársku stále hasiči plní pytle s pískem jako ochranu před velkou vodou. Stavba protipovodňových hrází byla nutná ve Velkém Meziříčí, Velké Losenici, Herálci, Kulíku, Svratce, Sněžném a také na rozvodněném potoku v Polné na Jihlavsku.


Počet zásahů v souvislosti s počasím se v Kraji Vysočina od včerejšího rána vyšplhal na 114. V současné chvíli (stav k 16:30 hod) zasahují hasiči u 24 událostí. Nejvíce událostí jsme celkově zaznamenali na Žďársku – 29 a na Havlíčkobrodsku – 28.

Třetí stupeň povodňové aktivity i nadále platí na řece Doubravě v Bílku a také na Zlatém potoce v Dobroníně. Právě v Dobroníně v tuto chvíli místní jednotka sboru dobrovolných hasičů plní pytle pískem a bude z nich stavět protipovodňovou hráz, která by měla od vody z rozvodněného potoka ochránit areál místní soukromé firmy.

V posledních třech hodinách zasahovali hasiči například v Čenkově, kde čerpali vodu ze zatopeného sklepa rodinného domu nebo v Měříně, kde na ně čekal stejný zásah v rodinném domě na ulici Zahradní.


Dnes odpoledne členové Povodňové komise Kraje Vysočina vyhodnotili aktuální stav ohrožení povodněmi na území regionu. Oproti ranní prognóze pomaleji stoupají průtoky ve vodních tocích.

Třetí stupeň povodňové aktivity zůstává nadále vyhlášen na řece Doubravě v Bílku a také na Zlatém potoku v Dobroníně na Jihlavsku. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity mohou lokálně dosáhnout i další řeky, zejména v severní a severozápadní části kraje např. Sázava.

Hasiči od včerejšího rána do této chvíle zasahovali u 123 událostí. Odstraňovali popadané stromy, čistili ucpané kanalizace, čerpali vodu ze zatopených sklepů a plnili pytle s pískem na stavbu protipovodňových zábran.

uvedl Petr Beneš, ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina


Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v souvislosti s intenzivními srážkami upozorňuje veřejnost na výskyt možných vývratů stromů nejen v lesích, ale i v zahradách nebo sadech.

„Důvodem je značné podmáčení půdy na území celého kraje. Opatrnost je na místě,“ apeluje na veřejnost Jiří Běhounek. Voda v kraji zatopila i některé komunikace.

Neprůjezdné jsou v tuto chvíli trasy mezi obcemi Víska – Maleč, Křižánky – Milovy, Borovnice – Lačnov. Tyto obce jsou přístupné po jiných komunikacích. Most v Ronově nad Sázavou už nehrozí zřícením.

Ing. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vyssočina


Intenzivní srážky způsobily v Pardubickém kraji během nočních hodin z pondělí na úterý zatopení desítek sklepů a vzestupy vodních hladin.

Do bioplynové stanice v Dřítči vyjížděli v pondělí v 23.10 hodin pardubičtí profesionální hasiči spolu s dobrovolnými hasiči ze Sezemic. Voda tady natekla do strojovny a bylo nutné ji odčerpat. Hasiči k tomu použili kalové i plovoucí čerpadla.

V úterý v 0.15 hodin hasiči začali monitorovat situaci v Ostřetíně, kde se valila voda z pole a začala zaplavovat a plnit příkopy a postupně i vozovku. V místě nestačila pobrat množství vody zřejmě ucpaná kanalizace.

Čtyři hasičské jednotky zasahovaly v půl jedné ráno v Dolní Rovni, kde se v obci vytvořila velká laguna a zaplnila i příkopy. Hasiči vodu postupně odčerpávali a monitorovali i místní potok a jeho hladinu.

V Němčicích hasiči ve dvě hodiny odčerpávali vodu ráno ze zatopené silnice. Muselo být nasazeno několik čerpadel. Vysokomýtští hasiči vytvořili odtok vody, která před půl třetí ráno zaplavila v Dvořisku zahradu a vytvořila zde velkou lagunu. Po vytvoření drenáže voda začala odtékat.

Starosta v Dolních Ředicích vyhlásil před čtvrtou hodinou ranní všeobecnou výstrahu, zvedá se tam totiž hladina místního potoka. Hasiči ihned začali s plněním pytlů pískem. Hasiči v Sezemicích monitorují místní potok. Hasiči od úterního rána až do sedmé hodiny ranní zasahují u 26 událostí.

Vyhlášeny byly následující povodňové stupně: Třetí povodňový stupeň byl vyhlášen v Luži na Novohradce, druhý v Pařížově na Doubravě a první stupeň v Přemilově na Chrudimce.


Nejhorší situace kolem 13. hodiny byla na Holicku v Litětinách, Komárově, Dolní i Horní Rovni. Tady již hasiči museli odčerpávat zaplavené domy a stavěli i protipovodňové hráze, aby voda nevnikala do domů.

Na Chrudimsku – Hlinecku před polednem zasedala povodňová komise. Na Hamerské přehradě byl přítok 20 m3/s a odtok 11m3/s. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí v Pardubickém kraji v současné chvíli Novohradka v Luži a Doubrava v Pařížově V Hlinsku byly otevřeny splavy na Chrudimce.
Ve Svobodných Hamrech a Trhové Kamenici hladiny řeky na maximum, přelévat se řeka Chrudimka začíná v obci Vítanov-Stan, kde hrozí i uzavření silnice.
Ve Vortové, kde byl zcela od obce díky vodě odříznut jeden dům, musela být evakuována jedna rodina. Hasiči neustále vynášejí věci z přízemí do prvních pater. Zaplaveny přelévající se vodou z rybníka jsou 4 chatky v zahrádkářské kolonii. S monitorováním vodních toků hasičům pomáhají na Hlinecku hlídky městské policie.


Hasiči od časného úterního rána až do 20. hodiny zasahovali u 149 událostí. Jednalo se zejména o čerpání vody ze zaplavených objektů, odstraňování popadaných stromů, plnění pytlů s pískem, vynášení věcí z objektů do bezpečných míst, stavění protipovodňových hrází a čištění koryt vodních toků.

Od úterního rána byly zaznamenány srážkové úhrny v nižších polohách 5 – 15 mm, ve středních 10 – 20 mm a na horách 25 – 35 mm. Jejich intenzita se během dne snižovala. Ve vodních tocích se srážky projevily během dopoledne vzestupem vodních stavů, v odpoledních hodinách se vzestupy výrazně zpomalily.

Podle slov velitele stanice v Hlinsku npor. ing. Hynka Webera se situace na Hlinecku stabilizovala a zklidnila. Dokonce přestalo i pršet. Na Hamerské přehradě je stále druhý stupeň povodňové aktivity, a pokud nezačne opět pršet, tak třetí stupeň již snad nebude vyhlášen.

Ve Vítanově, kde je též druhý stupeň povodňové aktivity, chybí zhruba 30 cm vody do uzavření mostku. V Hlinsku, kde došlo k zatopení čtyř chatek v zahrádkářské kolonii, byla během dne opravena hráz jednoho ze tří rybníků.

Ve Vortové hasiči s desítkami pytlů s pískem zabraňovali zatopení dalších domů. Již jste byli informováni o tom, že zde došlo k úplnému odstřižení jednoho domu od obce. Tady hasiči vynášeli elektroniku, nábytek i automobil. Lidé z domu byli evakuováni. Až do středečního rána bude prováděn monitoring vodních toků.

Během dne bylo nutné také rozebrat mostek ve Slatiňanech, kde by odplutí pražců mohlo způsobit ucpání koryta řeky dál po proudu.

Situace na Holicku se též zklidnila, ale jednotky hasičů i v tuto chvíli (20 hodin) zasahují v Dolní Rovni i v Újezdu u Sezemic. Stále se zde plní pytle s pískem.

Podle meteorologů se v noci vzestupy hladin budou zpomalovat, v profilu Uhřetice na dolní Novohradce je předpokládáno překročení 3. stupně povodňové aktivity a následnou kulminaci během noci, 3. stupeň bude pravděpodobně dosažen i na dolní Chrudimce v Nemošicích. Vzestup na 1. stupeň povodňové aktivity předpokládají meteorologové na Labi v Němčicích.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


Od půlnoci vyjížděli jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji celkem k sedmi událostem, při kterých odklízeli popadané stromy na komunikace (stav k 15:00 hodině). Spadlé stromy nikoho nezranily.

Ve čtyřech případech hasiči čerpali vodu. V jednom případě odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu, v dalším případě ze dvora domu, dále z přeplněné meliorační jímky a poslední událostí bylo čerpání vody ze studny.

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


Od dnešního rána jezdí hasiči v Libereckém kraji k popadaným stromům, které na několika místech zatarasily silnice.

K dnešní první technické pomoci byli hasiči voláni již v půl čtvrté ráno, a to do Doks, kde spadlá větev bránila průjezdu na Mimoň. Další stromy na Českolipsku zablokovaly dnes ráno také autobusy ve Svoru a kvůli spadlému stromu byla na chvíli kompletně neprůjezdná silnice ze Slunečné na Horní Libchavu. Zde zasahovali jak profesionální hasiči z České Lípy, tak jejich dobrovolní kolegové z Horní Libchavy.

Motorové pily museli dnes vytáhnout i liberečtí profesionálové a pomoci s odstraněním stromu přes komunikaci v liberecké ul. Husova. Několik stromů spadlo také na Semilsku, konkrétně poblíž Harrachova na I/14.

Co se týká povodňové situace, vydatné srážky začaly zvedat malé i větší vodní toky, dnes před 9. hodinou dosáhla Lužická Nisa v Liberci 1.SPA.

Stejně tak byl 1.SPA vyhlášen na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, kde hladina dosáhla výšky 151 cm. Dle údajů ČHMÚ vystoupala na 2.SPA v 9 hodin řeka Smědá v Bílém potoce.


Hladiny malých i velkých vodních toků od rána v Libereckém kraji stoupají, několik potoků zvláště v oblasti Frýdlantského výběžku se již vylilo ze svých koryt. Ve Višňové a přilehlých osadách zasahuje sedm jednotek hasičů.

Na některých místech se řeka Smědá rozlila natolik i na komunikace, že musely být zavřeny. Po poledni bylo do této oblasti dopraveno i pásové obojživelné vozidlo Hägglunds libereckých profesionálů, které bude zajišťovat přepravu hasičů i materiálu na problematická místa. Do osad byla dovezena také čerpadla a hasiči odčerpávají vodu z tvořících se lagun kolem tamní hráze.

Ze svého koryta vystoupil také Bulovecký potok, který začal ohrožovat několik domů a hasiči místa zapytlovali. I nadále hasiči také jezdí k odklízení popadaných stromů. Od dnešního rána do 14. hodiny řešili hasiči v Libereckém kraji 36 událostí.

Podle údajů ČHMÚ dosáhla hladina Jizery 3.SPA ve 12 hodin v Jablonci nad Jizerou, ale voda má aktuálně sestupnou tendenci. Třetí stupeň nadále platí v Předláncích na Smědé a voda zde jde naopak nahoru.

Z druhého na první stupeň klesla hladina Smědé v Bílém potoce. První stupně jsou vyhlášené na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem, na Lužické Nise v Liberci, Jizeře v Železném Brodě a Jizeře v Dolní Sytové.


V souvislosti s velkou vodou řešili dnes hasiči v Libereckém kraji spoustu náročných událostí. Jednou z nich bylo i vytažení velkých trubek, který utvořily překážku v rozvodněné Bílé Nise.

Informaci o zaseknutých trubkách ve stavidle v Janově nad Nisou dostali hasiči přes linku 112. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jablonce nad Nisou, drážní hasiči s jeřábem a dobrovolní hasiči z Janova nad Nisou.

Hasiči v suchých oblecích trubky navázali a pomocí jeřábu je postupně vytahovali. Takto se povedlo uvolnit dvě trubky, jedna odjela po proudu a jednotky ji vylovily u mostku v Loučné nad Nisou.

A jak se roury vůbec do koryta dostaly? V místě probíhají práce na opravě toku a na budování protipovodňových opatření – štol odvádějících vodu na jablonecké přehrady. Prudkým zvýšením hladiny došlo k odplavení tohoto stavebního materiálu a k následnému zapříčení v toku.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


Praze zasahovala jednotka ze čtvrté stanice v místní části Křeslice, kde se kvůli dešťům opět začal rozlévat potok Botič.

Hasiči HZS Praha během dnešní směny čerpali laguny v zahradách a průsaky spodní vody do dvorů a sklepů. Hasičští potápěči asistovali zaměstnancům Povodí Vltavy při uzavírání protipovodňových vrat na Čertovce.


Vytrvalý déšť někde doprovázený větrem působí již druhý den problémy v Královéhradeckém kraji. Hasiči dnes 25. června od půlnoci do jedenácté hodiny dopoledne zasahovali u dvou desítek událostí, kdy odčerpávali vodu ze sklepů a zahrad a odstraňovali spadlé stromy ze silnic.

Již po jedné hodině v noci vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové do ulice Šantrochova v Hradci Králové, kde voda z rovné střechy bytového domu neodtékala a dostávala se do objektu. Hasiči vylezli na střechu domu a vyčistili odtokové kanály.

Dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem během dopoledne monitorovali řeku v ulici Slezská v Třebechovicích pod Orebem.

Profesionální a dobrovolné hasiče okresu Trutnov zaměstnaly dnes dopoledne hlavně stromy a větve, které nevydržely nápor větru a spadly na vozovky a dráty vysokého napětí. Hasiči odstraňovali stromy ze silnic ve Vrchlabí, Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Temném Dole nebo Dolní Malé Úpě. V Žacléři strom spadl na dvě projíždějící vozidla. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Trutnovští hasiči ve spolupráci s drážními hasiči odstraňovali strom z kolejiště v Mladých Bukách.

Na Náchodsku hasiči odstraňovali strom ze silnice u čističky odpadních vod v Nádražní ulici v Polici nad Metují. Další strom odklízeli ze silnice mezi Teplicemi nad Metují a Lachovem.

V obci Jasenná voda z polí a rybníka zatopila sklepy a zahrady asi čtyř domů. V jednom případě se voda dostala i do obytných prostor domu.

Na místě zasahovali hasiči z JSDH Jasenná, JSDH České Meziříčí, JSDH Jaroměř – PD Město, PD Jezbiny, PD Starý Ples.

Zatopeno bylo několik rodinných domů a sklepů. Odčerpávala se i voda z přeplněné požární nádrže. Jednotky na místě zasahovaly do poledne.

Profesionální hasiči z Dobrušky odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu v Rohenici na Rychnovsku. Vodní lagunu u rodinného domu v Týništi nad Orlicí odčerpávali místní dobrovolní hasiči.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


Situace v Jihočeském kraji není zatím nijak dramatická, jedná se o jednotlivé události různě po kraji. Ve čtyřech případech hasiči odklízeli z vozovek spadlé stromy (u obcí Radouňka a Bělčovice na Jindřichohradecku, u Svinětic na Strakonicku a u Chýnova na Táborsku).

Ostatní události bylo čerpání vody, např. v Plané nad Lužnicí, v Českých Velenicích, v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích či Jindřichově Hradci.

Nejvýraznější událost evidujeme u silnice E55 před Ševětínem ve směru od Českých Budějovic, kde se v důsledku ucpání propustků pod nadjezdem vytvořila veliká kaluž přes oba jízdní pruhy. Hasiči společně s pracovníky SÚS a Policií ČR rozhodli o uzavření silnice – byla stanovena objízdná trasa před obec Vitín.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


Krátce po 9. hodině ranní vyjela v Ústeckém kraji JSDH Jílové – Modrá k technické pomoci – voda začala zaplavovat dům s pečovatelskou službou a ulice v sídlišti Jílového u Děčína.

Dále byla jednotka po 19.30 je vyslána opět k technické pomoci, a to k odstranění stromu, který spadl v Martiněvsi u Děčína v blízkosti autobazaru.

Dnes v 15:23 byla JSDH Žatce vyslána do ul. Husova (objekt OD-Norma) v Žatci, kde spodní voda zaplavila výtahovou šachtu ve sklepě objektu. Hasiči okamžitě začali s odčerpáváním vo­dy.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách