Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Virus ptačí chřipky na Pardubicku

Ve středu 20. června 2007 veterináři zjistili virus ptačí chřipky v chovu krůt na farmě v Tisové nedaleko Vysokého Mýta, Pardubický kraj. Jde o první případ nákazy v chovu v České republice.

Po oznámení této skutečnosti se ještě ve středu večer sešla Bezpečnostní rada Pardubického kraje.

Sice je potvrzen virus ptačí chřipky, ale není specifikován jako vysoce patogenní kmen. Výsledky této specifikace budou známy nejpozději v pátek 22. června 2007. Pokud se potvrdí, budou následovat přísná opatření včetně likvidace chovu a dezinfekce.

Současně by bylo vyhlášeno ochranné pásmo (3 km) a pásmo zvýšeného dozoru (10 km). Pro občany by to znamenalo sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat ji a produkty chovu a nepořádat výstavy. Bezpečnostní rada kraje také chce starostům preventivně zopakovat informace o postupech v podobných případech.

Obyvatelům obce ani v okolí žádné nebezpečí ani zdravotní rizika nehrozí. Obyvatelé s nakaženými zvířaty do styku nepřichází, pracovníci farmy budou vybaveni ochrannými pomůckami a budou instruováni hygieniky jak se chovat.

V současné době je uzavřeno ohnisko viru (areál farmy) a bude uzavřena i silnice v úseku Hrušová – Tisová (odbočka z I/35). Odcházející lidé i technika procházejí dezinfekcí, stejně jako bude dezinfikována celá farma. Vyčištění farmy by mělo být dokončeno do soboty. To vše ve spolupráci hasičů, armády a policie. Zároveň probíhá šetření, jak se virus do chovu dostal.

Jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje se účastnili nejen zástupci Pardubického kraje, krajského úřadu, ale také Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, Policie ČR, armády a krajské hygienické stanice a Státní veterinární správy.
Ilustrační foto.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči