Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubickém kraji je opět virus ptačí chřipky

Hned ve dvou chovech na Orlickoústecku se opět objevila ptačí chřipka. Dnes, 11. července 2007, ve 12:30 hodin obdrželo tuto informaci krajské operační a informační středisko hasičů v Pardubicích, a to od Krizového veterinárního centra Brno. Jedná se o drůbeží farmy v Kosoříně a obci Netřeby.

Celkem se jedná o přibližně 70 tisíc kusů drůbeže, která musí být utracena. Na virus ptačí chřipky se přišlo během tzv. monitoringu, tedy v rámci vyšetřování farem v okolí Nořína, kde byla nákaza ptačí chřipky zjištěna 27. června 2007.

Obě drůbežárny, v nichž se chová přibližně 70 tisíc kusů drůbeže, byly ihned uzavřeny. Stejně tak byly uzavřeny i příjezdové komunikace v Kosoříně a v obci Netřeby.
Hasiči Pardubického kraje se po obdržení informace začali připravovat na zásah na drůbežích farmách. Jelikož se jedná o dvě farmy, kde byla objevena ptačí chřipka, budou zřízeny též dva štáby. Jednomu zásahu v Kosoříně, kde je 54 tisíc kusů drůbeže, bude velet plk. Ing. Ivo Oprchalský a druhému zásahu v obci Netřeby, kde je přibližně 17 tisíc kusů drůbeže, bude velet mjr. Bc. Roman Studený z HZS Pardubického kraje. Štáby zdolávání mimořádných událostí budou umístěny v kanceláři mechanizačního střediska v Zálší. Byl dán požadavek na součinnost Armády ČR. Dnes večer se musí připravit haly k demontáži linky na farmách. Demontáž musí provádět pouze oprávněné osoby. Zítra v 8 hodin ráno zasednou oba štáby velitelů zásahů a poradí se o způsobu likvidace drůbeže. Rozhodovat se bude ze dvou možností – zaplynování hal (v Kosoříně se jedná o devět hal, v obci Netřeby o 3 haly). Likvidace drůbeže začne tedy během 12. července 2007.

V současné době na místo vyjíždějí hasiči z Hradce Králové, kteří postaví dekontaminační zónu pro osoby. Technika pro dekontaminaci bude z hasičských stanice postupně najíždět dle potřeby také z Brna, Vysočiny a Prahy.

Vyhlášena byla znovu ochranná tříkilometrová pásma a také desetikilometrová pásma zvýšeného dozoru. Pro občany to znamená, že musí sledovat zdravotní stav domácí drůbeže, nepřesouvat drůbež ani produkty chovu a nepořádat výstavy. Tedy stejné povinnosti jako platily pro obyvatelstvo v obcích Tisová a Nořín, kde byl nebezpečný vir ptačí chřipky potvrzen v červnu.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči