Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pracují nonstop

Nepřetržitě hasiči provádějí likvidaci drůbeže nakažené patogenním virem H5N1 na farmách na Orlickoústecku. Během noci ze čtvrtka na pátek se podařilo vynést a zlikvidovat drůbež na farmě v Netřebech.

Zde se jednalo o tři haly a přibližně 17 tisíc kusů drůbeže. Vojáci drůbež vkládali do kontejnerů s oxidem uhličitým. Nyní již na této farmě běží tzv. 24 hodinová lhůta, po kterou musí být dezinfekce v halách „aktivní“.

V Kosoříně se započalo s utrácením masných slepic ve čtvrtek kolem 16. hodiny. Podařilo se zde úspěšně zaplynovat oxidem uhličitým jednu halu. Tato metoda byla úplně poprvé v republice vyzkoušena právě v Kosoříně. Hala zůstala zaplynována hodinu. Po vyvětrání a změření koncentrací hasiči vstoupili do haly a započalo se s vynášením usmrcené drůbeže. Takto hasiči postupovali i v dalších třech halách, mezi zaplynováním hal se podařilo hasičům ještě ručně vyklidit jednu halu. Pokud půjde po technické stránce zaplynování hal jako dosud, bude v Kosoříně během dnešního dne drůbež hromadně utracena.

Poté nastoupí hasiči, kteří provedou plošnou dezinfekci hal a poběží zde 24 hodinová lhůta. Dále se musí vyklidit z hal podestýlka, která bude zakopána do již připravených jam. Vyvážení a zakopání podestýlky potrvá pravděpodobně do středy či čtvrtka příštího týdne (18.-19. července 2007). Následovat bude závěrečné mytí a dezinfekce objektu. Práce by měly být na farmách skončeny nejdéle do konce příštího týdne (22. července 2007). Od této chvíle se začne počítat tzv. pozorovací doba ve třicetidenní ochranné lhůtě.

Dnes, 13. července 2007, zasedla v 11 hodin Bezpečnostní rada Pardubického kraje, která rozhodla o způsobu likvidace tří chovů, které se nacházejí ve tříkilometrovém pásmu. Chovy, v nichž se opět nachází přibližně 70 tisíc kusů drůbeže, budou preventivně zlikvidovány zaplynováním i vynášením do kontejnerů s oxidem uhličitým.

Likvidaci budou provádět zaměstnanci družstva, hasiči a armáda. V Zářecké Lhotě haly nelze zaplynovat, proto se přibližně 17 tisíc kusů krůt bude muset vynášet do kontejnerů zamořených oxidem uhličitým. Jelikož zde nebyl prokázán virus ptačí chřipky a jedná se tak o zdravé chovy, budou mít zasahující složky na sobě jednorázové ochranné oděvy proti prachu a nebude zde probíhat plošná dekontaminace. Pouze se bude provádět dekontaminace techniky, která bude z farmy odvážet usmrcenou drůbež. Lidé budou procházet přes rohože napuštěné dekontaminačním roztokem. V Zářecké Lhotě začnou práce v sobotu, 14. července 2007, ráno.

V Loučce se nacházejí čtyři haly, kde je umístěno přibližně 60 tisíc kusů drůbeže. Tyto haly, dle rozhodnutí bezpečnostní rady kraje, budou zaplynovány. Tam se postupně přesune technika s nádobami plnými oxidu uhličitého a během zítřejšího dne bude provedeno usmrcení drůbeže. V Loučce budou tyto práce provádět hasiči. I zde se jedná o likvidaci zdravých chovů, proto i zde budou použity na zásah jednorázové jednoduché obleky proti prachu, a to z preventivních důvodů.

Likvidace těchto zdravých chovů ve tříkilometrovém pásmu by měla být ukončena nejpozději v pondělí 16. července 2007.


Ilustrační foto.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči