Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští a polští hasiči rozšiřují vzájemnou spolupráci v příhraničí a společně podepsali memorandum

V prostorách Školicího a rehabilitačního střediska Hasičského záchranného sboru (dále jen HZS) Královéhradeckého kraje Hájemství došlo ve středu 26. března 2014 k podpisu memoranda o spolupráci v rámci projektu příhraniční spolupráce České a Polské republiky pro období let 2014 – 2020.

Do vlajkového projektu „Bezpečné pohraničí“ se z české strany zapojilo všech pět HZS krajů, které mají společnou hranici s Polskou republikou. Snaha o rozvoj a zlepšení vzájemné spolupráce při společných zásazích dokazuje i zájem z polské strany, kdy do projektu vstoupila všechna tři velitelství Státní požární ochrany (dále jen PSP) Dolnoslezského, Opolského a Slezského vojvodství sousedících s Českou republikou.

To bylo také jednou z hlavních podmínek pro přihlášení se do tohoto projektu, který má za finanční podpory ze strukturálních fondů Evropské unie pomoci oběma stranám s pořízením nové požární techniky a speciálního vybavení pro hasiče. V případě schválení projektu se spolupráce zaměří rovněž na zdokonalení znalostí o systému druhé země, vzájemného se přiblížení v oblasti taktického řízení společných zásahů, ale také jazykových znalostí.

Ředitelé HZS Královéhradeckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Libereckého kraje a velitel Krajského velitelství Státní požární ochrany ve Wroclawi, zástupci velitelů PSP v Opolu a Katowicích svými podpisy vyjádřili snahu posílit a i nadále rozvíjet česko – polskou spolupráci v rámci svých kompetencí s cílem zvýšení bezpečnosti občanů žijících v příhraničních oblastech, vzájemné informovanosti o nebezpečích, zkvalitnění spolupráce při přípravě na řešení mimořádných událostí v příhraničí.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Seriál: Dohoda o spolupráci a vzájemné pomoci s Polskem