Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dohoda o spolupráci

Česká republika podepsala se sousední Polskou republikou „Dohodu o spolupráci a vzájemné pomoci českých a polských hasičů při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech“.

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a ředitel Hasičského sboru MSK Zdeněk Nytra podepsali 22. února 2008 v polském Cieszynie společně se Slezským vojvodou Zygmuntem Lukaszczykem a Krajským velitelem Státní požární ochrany v Katovicích Markem Raczkou „Dohodu o spolupráci a vzájemné pomoci českých a polských hasičů při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech“.

„ Díky této smlouvě budou moci hasičské záchranné jednotky zasahovat na území cizího státu bez komplikací. Lidé na obou stranách hranice se tak dočkají rychlejší pomoci. Při záchraně lidských životů jde vždy o minuty a tato dohoda je jednou z těch skutečně velmi významných,“ uvedl hejtman kraje Evžen Tošenovský.

Ředitel krajských hasičů Nytra k tomu dodal:“ Zásahy na území jiného státu jsou nyní již natolik právně a administrativně zabezpečeny, aby nevznikaly zbytečné překážky.“

Smlouva zahrnuje spolupráci na celém území obou krajů, oblast 25 km kolem hraničního pásma je navíc ošetřena speciálním režimem. Obdobnou dohodu chystá MSK ještě v letošním roce podepsat s Opolským vojvodstvím.

S pozdravem

Barbara Odstrčilíková
tisková mluvčí
odbor kancelář hejtmana kraje

-kuw-
Sdílet
Seriál: Dohoda o spolupráci a vzájemné pomoci s Polskem