Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Bruntálska pomohli zachránit les v Polsku …

V neděli 24. 2. 2008 v 17:46 byl na krajské operační a informační středisko moravskoslezských hasičů v Ostravě nahlášen požár lesního porostu v Krnově pod Cvilínem ve Vrbině.


Na místo byla vyslána jednotka HZS Moravskoslezského kraje, stanice Krnov. Požár byl vidět již z dálky a jednotka tak snadno nalezla svůj cíl. Jednalo se přibližně o požár na ploše 150 × 100m, proto si velitel zásahu vyžádal vyslání posilových vozů.
Vyjely dva vozy z jednotky sboru dobrovolných hasičů města Krnova. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že požár se nalézá za řekou, tedy již na polském území. Velitel zásahu vyžádal na operačním středisku souhlas s výjezdem na polské území.
To bylo nutné, protože požárem zasažené polské území leží v Opolském vojvodství. Zatímco „Dohoda o spolupráci a vzájemné pomoci při záchranářských pracích při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech“ byla hejtmany a krajskými řediteli hasičů Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství podepsána v pátek 22. 2. 2008, podpis dohody Moravskoslezského kraje a Opolského vojvodství se teprve připravuje.
Operační středisko dalo příkaz k vyjetí jednotek na polské území a oznámilo událost polské straně. Všechna vozidla hasičů z Moravskoslezského kraje dorazila patnáct minut po 18. hodině na polské území. Hasiči provedli průzkum a zjistili, že se jedná o požár porostu a listnatého lesa o rozloze přibližně 200 × 200m. Čeští hasiči začali s hasebními prácemi.
Na místo události nedaleko polských Bliszczyc dorazily v 18:30 hod. polské jednotky. Na místo vyjel i řídící důstojník a vyšetřovatel hasičů z Bruntálu, aby zajistili fotodokumentaci a koordinaci s polskými jednotkami na místě zásahu.
Společnými silami byl požár lokalizován a zásah byl předán profesionální jednotce polských hasičů z Glubczyc. Krnovští hasiči, kteří vydatnou měrou pomohli zachránit les na polském území, se krátce před 20. hodinou vrátili zpět na základnu.


kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet
Seriál: Dohoda o spolupráci a vzájemné pomoci s Polskem