Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Srbska vyjeli další Češi, příslušníci Záchranného útvaru i členové Vodní záchranné služby Nové Mlýny

2. odřad Záchranného útvaru HZS ČR s velkokapacitním čerpadlem MČS 1500 je připraven v Brně k výjezdu na čerpání vody do povodněmi postiženého Srbska. Počítá se s jeho nasazením v okolí Bělehradu, kde již operuje „1. čerpací odřad“.

Druhý čerpací odřad se skládá z 8 příslušníků ZÚ HZS ČR (2. Záchranná rota – Hlučín) a 1 příslušníka HZS Jihomoravského kraje – ppor. Ing.Šesták. Je certifikovaný styčný důstojník pro mezinárodní záchranné operace. Prošel několika speciálními mezinárodními výcviky a navíc jako velitel čety požární stanice Lidická v Brně má bohaté zkušenosti s řízením a koordinací záchranných prací.

Vybavení jednotky je následující:

  • Velkokapacitní čerpadlo MČS 1500 s příslu­šenstvím (převáženo na podvozku MB Actros s přívěsem) – kapacita čerpadla je 1 500 až 2 000 litrů vody/s;
  • Nákladní vozidlo – požární nosič kontejnerů Tatra 815–7 8×8 NK;
  • Dvě osobní vozidla s přívěsem na pohonné hmoty a přívěsem s motorovým nafukovacím člunem s pevným kýlem.

V současné době zasahuje poblíž Bělehradu již jeden „čerpací odřad“ složený z 8 příslušníků ZÚ HZS ČR (3. Záchranná rota – Zbiroh) a 1 příslušníka HZS Olomouckého kraje.


Nezávisle na odřadech HZS vyjeli do Srbska také pomáhat další Češi, konkrétně členové Vodní záchranné služby Nové Mlýny a členové Vodní záchranné služby Brno – střed.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek kontaktoval srbské partnery v Šumadijském okruhu u Kragujevace s nabídkou pomoci po ničivých povodních, ti ji přijali. Rada Jihomoravského kraje v pondělí 19. května 2014 rozhodla o pomoci ve výši 200 tisíc korun pro opštiny Šumadijského okruhu.

Hejtman nařídil odjezd vodních záchranářů Nových mlýnů jako pomoc JMK, která je koordinována s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR.

Prostředky budou určeny na zajištění sanitárních, hygienických a čisticích prostředků. V této situaci platí přísloví: Kdo rychle dává, dvakrát dává. Situaci v postižené srbské oblasti nepouštíme ze zřetele a budeme se jí věnovat i při dalším jednání krajské rady a zastupitelstva.

uvedl hejtman

Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních