Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Část humanitární pomoci odeslané do Srbska a Bosny a Hercegoviny je v cíli

Do Srbska a Bosny a Hercegoviny byl včera večer vyslán 2. odřad s humanitární pomocí pro tyto dva povodní postižené státy. Dnes před 16. hodinou začala vykládka humanitárního materiálu v Bělehradu, zítra by měla přijít na řadu vykládka v Sarajevu.

Tuto pomoc zorganizoval Český červený kříž na základě informací a požadavků partnerských národních společností Červeného kříže v Srbsku i Bosně a Hercegovině a pražských ambasád obou uvedených států a ve spolupráci s krajanským sdružením Lastavica.

Jedná se o především hygienické balíčky a hygienické potřeby, čisticí prostředky, zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny, oděvy i vysoušeče. Hodnota pomoci je cca 3.500.000 Kč. Humanitární materiál převáží 6 příslušníků Záchranného útvaru ze Zbiroha a Hlučína na 3 nákladních automobilech Mercedes Benz – Actros s přívěsy od Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR.

Příslušníci Záchranného útvaru pokračují v čerpání 2 velkokapacitními čerpadly v Republice Srbsko.

„Čerpací odřad s čerpadlem MČS 1500“ (přečerpání 1500 lt vody za vteřinu) ukončil včera vpodvečer čerpání vody u města Lazarevac a přesunul se k elektrárně Nikoly Tesly u Obrenovace (cca 30 km JV od Bělehradu), kde odčerpává vodu z laguny do řeky Sávy (jsou zde zasažena obydlí a trafostanice). Je čerpáno pomoci 2 sání a 2 výtlaků o délce 80m. Odřad začal čerpat vodu v Srbsku ve středu 21. května.

„Čerpací odřad s čerpadlem MČS Sigma 400“ (přečerpání 400 lt vody za vteřinu) se dnešní den přesunul z obce Kostolac také do prostoru obce Obrenovac, kde zahájil odčerpávání vody. Odřad čerpá vodu v okolí Bělehradu již od soboty 17. května.

kpt. Ing. Pjaták Marek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních