Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči se vrátili z Bosny a Hercegoviny domů, střídání nebylo potřeba

Z úspěšné jedenáctidenní mise v Bosně a Hercegovině se vrátili dnes (v neděli 1. 6. 2014) domů do Ostravy odřad Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). U hranice s Chorvatskem odčerpal dvěma výkonnými velkokapacitními čerpadly Sigma a Somati odhadem 750 tisíc kubíků vody – z velké vodní laguny po povodních.

Původně se uvažovalo, že o tomto víkendu bude patnáctičlenný tým vystřídán čerstvými silami a že bude u obce Tolisa čerpat vodu ještě několik dní. Čerpání ve spolupráci s dalšími hasičskými týmy z evropských zemí ale bylo velmi úspěšné a pomoc již nebyla nutná.

Tým přijel do Bosny (ve středu 21. 5. 2014) sedmi vozidly, včetně dvou kontejnerových automobilů, na nichž přivezl obě velká čerpadla. Přivezl sem také stravu, vodu, stany a pohonné hmoty minimálně na 14 dní, aby byl zcela soběstačný. První den po příjezdu musel použít vlastní naftu na pohon agregátů, od té doby fasoval naftu od místních bosenských úřadů.

Čeští hasiči z HZS MSK byli nakonec ubytování na ubytovně v nedalekém městě Orašje. Nemuseli proto stavět své stany. Museli si ale dávat bedlivý pozor jak na hygienická rizika (např. uhynulá zvířata), tak na nebezpečí minových polí.

Z Bosny vyjel tým HZS MSK dnes (v neděli) ve 4 hodiny ráno. V 15 hodin se vrátil domů do Ostravy, přesněji na centrální hasičskou stanici HZS MSK.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních