Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po několika náročných dnech se vrátil z mise v Srbsku nprap. Ing. Jiří Glabazňa

V úterý 3. června 2014, poprvé od nasazení při povodních v Republice Srbsko, slouží na své domovské požární stanici v Olomouci nprap. Ing. Jiří Glabazňa, velitel družstva směny C.

Třináct dní nepřetržité čtyřiadvaceti­hodinové práce, všude spousta vody a vlhko, to byla zahraniční mise jednoho příslušníka Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Spolu s osmičlenným týmem hasičů Záchranného útvaru ČR, 3. záchranné roty Zbiroh pomáhali obyvatelům povodněmi postižené Republiky Srbsko.

Jiří Glabazňa odjel do Srbska v pátek 16. května 2014 jako styčný důstojník záchranné jednotky MV-generálního ředitelství HZS ČR jako jediný z HZS Olomouckého kraje. Jednotka sebou vezla velkoobjemové čerpadlo MČS 400 s příslušen­stvím. Čerpací odřad je schopný sám bez pomoci fungovat 4 dny, pohonné hmoty na provoz čerpadla vezli hasiči na 2 dny.

První místo určení jednotky byl okres Lazarevac, které je vzdáleno tisíc kilometrů od Olomouce. Hasiči začali odčerpávat vodu z místní elektrárny. Zatopeny byly jak povrchové, tak i hlubinné doly. Hasiči vodu ze zatopených suterénních dopravníkových pásů pomocí velkoobjemového čerpadla vyčerpali dříve, než se předpokládalo, a proto se ještě týž den večer přesunuli na nové místo čerpání.

Tím byla další elektrárna u Veliki Crljeni. Zde strávili hasiči několik dní, odčerpávali a zprovozňovali suterén a chladicí jímky. Tuto práci však ani nestihli dodělat, protože se museli urgentně přesouvat k elektrárně u obce Kostolac, která se nachází asi 80 km východně od Bělehradu. Tato elektrárna je velmi důležitá, protože vyrábí a dodává elektrickou energii pro polovinu Bělehradu (asi 1 milion osob).

Jednotka měla za úkol čerpat vodu ze sekundárních vodních zdrojů, aby zabránila zaplavení důležitých provozů v elektrárně.

Čerpadlo je primárně určeno k likvidaci následků povodní, nám se však spolu s německým a francouzským týmem povedlo něco neuvěřitelného. Pomocí čerpadla jsme provedli záchrannou akci. Zachytili jsme kulminaci, s velkou vodou jsme válčili o přístupovou cestu do elektrárny a do přilehlých vesnic. Cestu jsme nakonec úspěšně vybojovali.

popsal jeden z náročných dnů Jiří Glabazňa

Odřad v Srbsku strávil třináct dní. Jejich věrným pomocníkem bylo velkokapacitní čerpadlo MSČ 400, které je schopno odčerpat až 650 litrů vody za sekundu, v Srbsku bylo používáno jako plovoucí na vodě, tak také ze souše. I na vodní hladině je jeho hmotnost větší než 4 tuny. Člun, který si sebou hasiči vezli, jim sloužil ke kontrole čerpadla, rovnání hadic nebo doplnění pohonných hmot do čerpadla.

Nprap. Ing. Jiří Glabazňa, velitel družstva na olomoucké požární stanici, působil v odřadu jako styčný důstojník. Jeho základní činností bylo zajišťovat zázemí pro jednotku, komunikovat s místními orgány a zajišťovat efektivní nasazení čerpadla. Srbská strana české hasiče vnímala jako záchranáře, kteří jim přijeli zachránit důležité provozní kapacity v zemi a věnovala jim obrovskou pozornost. Termín zahraniční mise hasičů v Srbsku: 16. května – 29. května 2014.

Nprap. Ing. Jiří Glabazňa je součástí skupiny styčných důstojníků HZS ČR předurčených k zapojování do mezinárodních záchranných operací. V Srbsku to nebyla jeho první zahraniční mise, byl nasazen spolu s olomouckou jednotkou hasičů, která je součástí modulu HCP v rámci Mechanismů civilní ochrany Evropské unie, na likvidaci následků povodní v Polsku v roce 2010.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních