Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči pokračují v Obrenovaci a Tolise v čerpání, odřad HZS MSK o víkendu vystřídají čerstvé síly

V Bělehradu, v Sarajevu a Pale byla včera a předevčírem předána humanitární pomoc v hodnotě cca 3.500.000 Kč, kterou zorganizoval Český červený kříž (hygienické a čisticí prostředky, zdravotnický materiál i vysoušeče…). Příslušníci Záchranného útvaru ze Zbiroha a Hlučína, se 3 vozidly MB Actros s 2 přívěsy se vracejí zpět na základny (2 již jsou na základně, 4 na území Chorvatska).

Dva odřady s mobilními čerpacími stanicemi 1500 a 400 stále pokračují v čerpání vody u Obrenovace u termoelektrárny Nikoly Tesly (cca 30 km JV od Bělehradu). Voda je odčerpávána do řeky Sávy (je zde mnoho zatopených objektů, včetně obydlí a fotbalového stadionu, trafostanice a přečerpávací stanice).

Dnešní dopoledne jsme strávili s velitelem odřadu průzkumem dalších lokalit a výběrem dalšího možného místa pro nasazení čerpadla MČS 1500. Hladina Sávy pomalu klesá, ale dle místních je ještě stále 5m nad hranicí letního normálu. Jsou zde s HCP nasazeny týmy z Německa (THW), Slovinska, Makedonie, Dánska,…“

říká ppor. Ing. Ondřej Šesták, styčný důstojník odřadu ZÚ

Už sedmý den čerpá v blízkosti obce Tolisa nedaleko chorvatských hranic vodu z obrovské vodní laguny také odřad Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). O nadcházejícím víkendu bude všech 15 členů odřadu, který přijel pomáhat Bosně a Hercegovině, vystřídáno čerstvými silami z Ostravy.

Čeští hasiči z HZS MSK jsou ubytování v nedalekém městě Orašje. Nemuseli proto budovat stany, které si přivezli z Ostravy. Mají také dostatečné zásoby pití aa jídla. Musí si ale dávat bedlivý pozor jak na hygienická rizika (např. uhynulá zvířata), tak na nebezpečí minových polí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

kpt. Ing. Pjaták Marek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních