Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ostravy čerpají v Bosně a Hercegovině, odřad přivezl dvě velkokapacitní čerpací stanice

Odřad Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) vyjel v noci na středu 21. 5. 2014 na pomoc povodněmi sužované Bosně a Hercegovině. Veze dvě velkokapacitní čerpací stanice (Sigma a Somati), které budou ve zmíněné zemi odčerpávat vodní laguny.

Rychlým ubytováním a průzkumem nejvhodnější lokality pro umístění dvou velkokapacitních čerpadel pro odčerpávání vodních lagun začala činnost patnáctičlenného odřadu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Bosně a Hercegovině.

Cesta odřadu se sedmi vozidly trvala z Ostravy do městečka Orašje 15 hodin a obešla se bez problémů. Hasiči zde mají připraveno ubytování, takže nemusí stavět vlastní stany. Orašje leží na hranici s Chorvatskem v sousedství hraniční řeky Sávy. Má 3900 obyvatel.

Tým má k dispozici celkem sedm vozidel, včetně dvou kontejnerových automobilů, na nichž přivezl obě velká čerpadla. Přivezl sem také stravu, vodu a pohonné hmoty minimálně na 14 dní, což je zhruba doba, kdy by měl v balkánské zemi pomáhat. Je zcela soběstačný.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních