Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vybudovali odběrová místa v nemocnicích po celé republice

U různých nemocnic po celé republice vybudovali v souvislosti s nákazou koronavirem SARS-CoV-2 příslušníci Hasičského záchranného sboru několik odběrových míst.

Liberecký kraj

Dne 18. března 2020 hasiči u vchodu do nemocnice v České Lípě postavili kontrolní stan dobrovolných hasičů, který bude sloužit pro kontrolu příchozích pacientů do nemocnice. Další den bude stan plně v provozu.

Moravskoslezský kraj

Celkem devět odběrových míst u různých nemocnic v Moravskoslezském kraji vybudovali v souvislosti s nákazou koronavirem Covid-19 příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci s kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně v uplynulých pěti dnech. Pro tuto chvíli je to (zatím) konečný stav.

Poslední dvě odběrová místa, která vždy tvoří jeden velký stan a dvě stavební buňky, přibyla ve středu 18. 3. 2020 večer v areálech Nemocnice ve Frýdku-Místku a Nemocnice Nový Jičín a jsou připravena pro testování nákazy.

Speciální odběrové stany jsou určeny pro řidiče či osádky osobních automobilů i pro pěší příchozí. Jde o velký stan, do kterého občan přijede osobním automobilem, nevystupuje z něj a zdravotní sestra mu odebere potřebný vzorek přímo ve vozidle. Součástí stanu jsou dvě (zelené) stavební buňky jako zázemí pro zdravotnický personál, který vzorky od občanů odebírá.

Odběrová místa u nemocnic tak již má pět ze šesti okresních měst Moravskoslezského kraje, když Ostrava hned dvě (FNO a MNO) a nemá ho Bruntál, vedle nich ho má také Krnov, Havířov a Třinec.

Petr Kůdela, HZS MSK

Ústecký kraj

Hasiči instalují přístřešky a stany na odběrová místa pro testování v nemocnicích v Ústí nad Labem, Teplicích, Děčíně, Chomutově a Mostě. Chystá se též Chomutov.

Zlínský kraj

Boj s koronavirem se dotýká každého z nás včetně profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, kteří se snaží pomáhat všude, kde je to potřeba.

Uherskohradišťské nemocnici jsme zapůjčili nafukovací stan na zřízení třídícího místa u vstupu do nemocnice. Dnes k němu přibyl i nůžkový stan.

Do nemocnice v Kroměříži jsme instalovali týlový kontejner, taktéž ke zřízení třídícího místa u vstupu do areálu nemocnice.

Dnes v brzkých ranních hodinách hasiči ze stanice Zlín nainstalovali čtyři stany na třídící stanoviště u vchodů do krajské nemocnice. Zlínští hasiči dále rozváží pro Zlínský kraj ochranné prostředky, které jsou určené pro nemocnice, charity a další organizace zřizované krajem.

S pomocí vyprošťovacího automobilu ze stanice Otrokovice průběžně nakládáme v Zádveřicích na Zlínsku kontejnery pro zřízení odběrových míst v nemocnicích po celé České republice. Samotnou přepravu poté zajišťují kolegové ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

Lucie Javoříková, HZS ZLK

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19