Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Letišti Václava Havla Praha vykládají letadlo z Číny, dopravilo ochranné pomůcky pro boj s virem SARS-CoV-2

Před půl dvanáctou dopoledne v pátek 20. března 2020 přistál na Letišti Václava Havla Praha čínský Airbus A330–200 s nákladem ochranných pomůcek – ty pomohou řešit situaci kolem onemocnění COVID-19, které způsobuje koronavirus SARS-CoV-2.

Do transportu nákladu z letiště dále do republiky se zapojilo přes 70 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR, čtyři lidé ze Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, nechybí Institut ochrany obyvatelstva a příslušníci Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu.

Celkem na letiště vyrazilo 40 hasičských vozidel, 30 z nich s celkovou kapacitou přes 700 m3 je určeno k přepravě nákladu. Jedná se o 37 vozidel Záchranného útvaru, dva automobily ŠVZ a dva automobily Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR.

Přečtěte siValníková Tatra 815-7 8x8 je auto do nepohody: dva navijáky, hydraulická ruka a centrální huštění pneumatik z ní dělají všestranného pomocníka

V záloze jsou vozidla HZS Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje, v případě potřeby je ale možné využít techniku z celé republiky.

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19