Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální a dobrovolní hasiči pomáhají v Olomouckém kraji při epidemii koronaviru

Profesionální i dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji jsou během posledních několika dnů aktivně zapojeni v celé škále činností v souvislostí s epidemií koronaviru.

Příslušníci sboru pracují aktivně a doslova nepřetržitě v krizových štábech kraje, i v jednotlivých ORP (obcí s rozšířenou působností) ve stálých pracovních skupinách štábů.

Na určených místech zabezpečujeme míchání a distribuci dezinfekčních prostředků. Logisticky zajišťujeme také rozmístění ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu v celé lokalitě našeho kraje.

Na požadovaných místech jako jsou nemocnice, hraniční přechody, kontrolní stanoviště pomáháme budovat pracovní zázemí záchranným a bezpečnostním složkám.

Svou nemalou roli sehrává i náročná činnost na linkách tísňové pomoci 112 a 150. Operační důstojníci přijímají mnohonásobně více telefonických hovorů a jsou důležitou dílčí částí pro krizové štáby, ale i při řešení situace s nasazením jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v terénu.

Přečtěte siHasiči v lokalitě Litovel, Uničov a Červenka v Olomouckém kraji pomáhají policistům na kontrolních stanovištích

Přes složitou situaci v souvislosti s uzavřením několika obcí v lokalitě Litovel, Uničov, Červenka se daří zachovat v těchto částech standardní úroveň pomoci a bezpečnosti obyvatelům. Profesionální stanice Litovel a Uničov v této oblasti zajišťuje svou činnost naprosto ve stejném režimu jako při běžném stavu.

HZS Olomouckého kraje přijalo nutná interní opatření v podobě režimových a bezpečnostních opatření s cílem zachování maximální ochrany, a to nejen příslušníků, kolegů v našich řadách.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19