Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pokračují v distribuci ochranných prostředků, vyložili již téměř 30 letadel s materiálem

Hasiči od 20. března 2020, kdy na Letiště Václava Havla přistálo první letadlo z Číny, které přivezlo osobní ochranné pomůcky zajištěné prostřednictvím Ministerstva vnitra, až do dnešního dne společně s Policií České republiky vyložili zdravotnický materiál již z téměř 30 letadel.

Každý týden přistane v České republice přibližně 9 letadel. Letadla s ochrannými prostředky přistávají nejen na letišti v Praze, ale také na vojenském letišti v Pardubicích. Odtud je hasiči přepravují do centrálního skladu v Opočínku a poté jsou dále distribuovány do všech krajů.

O prodlouženém velikonočním víkendu dorazilo do České republiky dalších šest letadel. Na vykládce se podílí přes 80 hasičů a vice než 20 policistů.

Celkem již bylo distribuováno necelých 6 mil. respirátorů, 45,3 mil. roušek, 649 tis. ochranných brýlí, 509 tis. obleků a přes 13 mil. rukavic.

Kromě distribuce osobních ochranných prostředků z Číny se našich cca 7000 kolegů na 245 stanicích podílí na zajišťování každodenní hasičské činnosti. Za zmínku stojí zejména v posledních 14 dnech zvýšený výskyt požárů, po celé České republice.

Foto: Policie ČR
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19