Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nouzový stav si žádá nestandardní služby hasičů, důraz kladou na dezinfekci

Pojďme se společně podívat, jak to vypadá v současné době na hasičské stanici. Hasiči pracují v době nouzového stavu v opravdu nestandardním režimu a v minimálních početních stavech

Když jsou hasiči ve službě snaží se i v této době dodržovat standardní pracovní režim.

Každý správný hasič musí mít skvělou fyzickou kondici, a tak i v době coronavirové hasiči sportují, jen to mají ztížené. V kondici, lépe řečeno v „akceschopném stavu“, musí udržovat i hasičskou techniku.

Pro úspěšný zásah se musí školit v odborných dovednostech a zároveň musí udržovat veškeré hasičské vybavení včetně celé budovy v čistotě.

V současné době máme zvýšené nároky na dezinfekci věcných prostředků a dodržování hygieny na stanici, protože jezdíme k událostem s možným výskytem COVID 19, jako je otevření bytu nebo transport pacienta. V praxi to znamená pro každou nastupující směnu spoustu úkolů navíc.

Pokaždé, na začátku směny, dezinfikujeme vysílačky, vozidla, detektory, provádíme častější praní a očistu zásahových oděvů a bot. Ale i všechny kliky od dveří v budově, stoly, madla, a vše, co společně užíváme,

říká pprap. František Lokaj, hasič chemik ze stanice Pardubice.

I samotná komunikace mezi směnami je v současné době bezkontaktní. Hasičům k takové bezkontaktní komunikaci pomáhá tabule nebo aplikace v mobilu.

Dodáváme, že veškerá práce ve směně je prováděna s nasazenými rouškami. Nevzdáváme to a dodržujeme pravidla a nařízení. Dodržujte je také.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19