Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči provedli v Královéhradeckém kraji už přes 80 dekontaminací osob a techniky složek IZS

Na dekontaminačních bodech jednotlivých územních odborů desinfikují profesionální jednotky HZS KHK osoby či vozidla ze zdravotnické záchranné služby, dopravní zdravotní služby, státní i městské policie nebo Armády ČR.

Od začátku března, kdy se začaly objevovat první požadavky na dekontaminaci posádek a vozidel zdravotnické záchranné služby po setkání s pacienty s podezřením na onemocnění COVID-19, zasahovali příslušníci HZS Královéhradeckého kraje do současnosti u 84 událostí spojenýchs dekontaminací.

Tato činnost zahrnuje zpravidla desinfekci vozidel či osob, v několika případech desinfikovaly jednotky požární ochrany i prostory, například policejní služebny. Pro tyto účely jsou jednotky vybaveny nejen desinfekčními prostředky, ale také ionizátory vzduchu.

Kvůli narůstajícímu počtu událostí fungují od dubna v kraji dekontaminační body, které byly zřízeny na základě dohody se složkami IZS a samosprávami. Místa se nachází ve městech, kde je zároveň dislokována centrální stanice každého územního odboru (Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov).

Na těchto bodech byla provedena už čtyřicítka dekontaminací, nejvíce pak na stanovišti na Všesportovním stadionu v Malšovicích v Hradci Králové (27 zásahů).

Každé stanoviště je vybaveno prostředky pro dezinfekci, vhodným prostorem pro svlečení ochranných oděvů, nachází se zde šatny a sprchy. Požadavek na dekontaminaci osob nebo techniky přijímá krajské operační a informační středisko HZS od příslušného operačního střediska dané složky, desinfekci poté zajišťuje sloužící výjezdová jednotka.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19