Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči dostali na boj s covidem-19 největší dar od firmy Pfizer, půl milionu korun

Farmaceutická společnost Pfizer Česká republika věnovala Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy půl milionu korun. Jedná se o největší dar pražským hasičům v průběhu koronavirové krize.

Tato podpora přišla v době vrcholící krize, kdy bylo 31 pražským hasičům diagnostikováno onemocnění covid-19 a dalších sto jich muselo zůstat v karanténě.

Slavnostní předání darovacího šeku na půl milionu korun, který předal generální ředitel společnosti Pfizer MUDr. Pavel Sedláček řediteli pražských hasičů brig. gen. Ing. Romanu Hlinovskému, proběhlo ve čtvrtek 30. dubna na hasičské stanici Praha-Petřiny.

Finanční dar ve výši půl milionu korun použije Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy na nákup ochranných pomůcek pro hasiče.

Jedná se o největší dar pražským hasičům v průběhu koronavirové pandemie. Pomoc od společnosti Pfizer je pro nás významnou podporou a nesmírně si tohoto aktu vážíme,

uvedl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Ředitel pražských hasičů dále shrnul aktuální počty nakažených a vyléčených hasičů HZS hlavního města Prahy a zhodnotil nastavená opatření v nouzovém stavu. Na závěr svého působení u HZS hl. m. Prahy poděkoval za spolupráci.

Ihned po vypuknutí koronavirové krize jsme věděli, že musíme pomoci těm, kdo nás chrání takzvaně v první linii. Podařilo se nám rychle uvolnit 1,1 milionu korun a ty jsme rozdělili mezi organizace, které se na nás obrátily o pomoc.

Největší částku jsme věnovali právě pražským hasičům, protože jsme si byli vědomi toho, jak moc urgentně potřebují nakoupit ochranné pomůcky a chránit se před dalšími případy nákazy ve svých řadách,

uvádí Pavel Sedláček, generální ředitel společnosti Pfizer.


Společnost Pfizer dále rozdělila dalších 600 000 korun mezi pražské nemocnice a pacientské a seniorské organizace. Tyto dary pomohou nejen nakoupit ochranné prostředky, ale také rozšířit počet operátorů seniorské linky pomoci anebo vytisknout informační letáky o covidu-19 pro onkologické pacienty.

„Dokázali jsme zkrátit naše obvyklé procesy schvalování darů a grantů na minimum, a pomoc proto mohla být poskytnuta velmi rychle. Jsme zvyklí pomáhat tam, kde je třeba, a z této pomoci máme mimořádnou radost,“ dodává Pavel Sedláček.

Společnost Pfizer je přední světová biofarmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem léků. Od svého založení v roce 1849 sídlí v New Yorku v USA. V České republice byla společnost Pfizer založena v roce 1993.

Zabývá se výzkumem, vývojem a prodejem humánních léčiv, a to i biologických či vakcín. Provádí také klinická hodnocení nových léků, a to i v České republice. Celosvětově zaměstnává více než 95 000 zaměstnanců, v Česku má přes 400 zaměstnanců.

Mateřská společnost Pfizer a její nadace Pfizer Foundation vyčlenily 40 milionů dolarů na pomoc v oblasti zdravotnictví a na dobročinné účely, aby pomohly v boji s dopady pandemie covidu-19 po celém světě. Společnost Pfizer dále testuje nová antivirotika a spolupracuje s německou společností BioNTech na vývoji vakcíny proti covidu-19 na bázi mRNA.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19