Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká pošta v nové emisi známek poděkuje zdravotníkům i hasičům, motivem jsou roušky

Motivem nové výplatní písmenové poštovní známky, kterou Česká pošta začne prodávat ve středu 24. června 2020, jsou roušky se zjednodušenými symboly zdravotníků, pošty, armády, policie, hasičů a všech ostatních, kteří si navzájem pomáhali a v nelehké době koronavirové krize drželi při sobě.

Jedná se o poděkování těm, kteří byli v první linii – zjednodušené symboly hasičů, policistů a armády. Stejně tak je vyobrazena i rouška s puntíky, která na známce zastupuje všechny ostatní, kteří si navzájem pomáhali a v této nelehké době drželi při sobě.

Autorem výtvarného návrhu známky je Filip Heyduk.


Nominále je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání.

Na přelomu roku 2019 a 2020 zasáhl svět a posléze i Českou republiku vir SARS-CoV-2, též označovaný jako koronavirus. Sekvenční analýza odhalila, že patří do stejného druhu jako SARS-CoV, tedy virus způsobující nemoc SARS.

Od SARS-CoV se nový virus liší v sekvenci některých virových proteinů, které potlačují antivirovou imunitu a aktivují inflamazóm. V České republice se první případ objevil na začátku března. Následně vláda nařídila několik opatření, aby zabránila nekontrolovanému šíření nového typu koronaviru.

Jedním z těchto nařízení bylo i zavedení povinného nošení roušek. Od té chvíle se roušky staly symbolem dnešní doby. Staly se fenoménem, který ilustruje současnou situaci lépe, než cokoli jiného.

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19