Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v celé republice rozváželi respirátory pro učitele a další pracovníky školských zařízení

Ze skladu v Opočínku hasiči do celé republiky rozváží respirátory (masky KN95) pro pedagogické pracovníky.

Moravskoslezský kraj

Celkem 324 650 kusů respirátorů FFP2 čínské výroby pro školy rozvezly během středečního rána a dopoledne (7. 10. 2020) hasičské a krajské dodávky z hasičského skladu v Ostravě-Hrabůvce, a to podle předem připraveného rozdělovníku do 22 obcí Moravskoslezského kraje s rozšířenou působností (ORP).

Mají ochránit před koronavirovou nákazou učitele i další pracovníky školských zařízení. Každý by měl „vyfasovat“ deset kusů.

Do rozdělování respirátorů pro rozvoz po kraji se ve středu ráno zapojili v „meziskladu“ v bývalé stanici HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Hrabůvce pracovníci a pracovnice Krajského úřadu MS kraje, příslušníci HZS Moravskoslezského kraje a dobrovolní hasiči z Ostravy-Radvanic.

Přistaveny byly dvě dodávky z KÚ MSK a několik dodávek z HZS MSK. Řidiči měli k dispozici adresu, kam přesně respirátory odvézt, i s telefonním kontaktem.

Jedna z hasičských dodávek např. rozvezla desítky krabic – každá obsahuje tisíc kusů respirátorů ve 20 krabičkách – postupně na radnice v Havířově, Orlové, Karviné a Bohumíně, jiná se vydala do Třince a Jablunkova. Nejvíce jich odjelo velkou hasičskou dodávkou na ostravský magistrát na Prokešovo náměstí – bezmála sto tisíc.

Krabice s hromadou čínských respirátorů dovezl z centrálního skladu v Pardubicích-Opočínku extra dlouhý kamion ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín do Ostravy-Hrabůvky v úterý 6.1é.2020 večer.

Pod vedením por. Richarda Dudka z HZS Moravskoslezského kraje jej velmi rychle vyskládali do garáže objektu bývalé stanice HZS MSK Ostrava-Hrabůvka na hromady po 50 krabicích (tedy 50 tisíci kusech) dobrovolní hasiči z Vratimova. Hasiči pro jistotu namátkově zkontrolovali, zda počty respirátorů „sedí“ s deklarovaným počtem na krabici.

HZS Moravskoslezského kraje

Praha

V úterý přivezli příslušníci HZS hl. m. Prahy, odboru ochrany obyvatelstva, ze skladu v Opočínku respirátory (masky KN95) pro pražské pedagogické pracovníky. Celkem to bylo 354.000 respirátorů na 29 paletách, přivezených 2 nákladními auty.

Ve středu pak hasiči rozvezli respirátory do pěti městských částí. Rozvoz do zbývajících městských částí zajistil magistrát hl. m. Prahy. Respirátory jsou určené pro učitele a ostatní pedagogické pracovníky.

HZS Praha

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19