Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V celé republice je 317 hasičů covid pozitivních nebo v karanténě, nákaza dělá starosti hlavně v Jihočeském kraji

Aktuálně HZS krajů přijaly taková opatření, aby nedošlo k ohrožení výjezdové ani jiné činnosti HZS ČR. Tato opatření jsou však organizačně, technicky ale i finančně náročná.

Hasiči na stanicích slouží v minimálních počtech, které ukládá zákon, tak aby si drželi personální rezervu pro případ, že by se jedna směna dostala do karantény. Při předání směny nedochází k osobnímu kontaktu. V některých krajích výjimečně přistoupili k využití JSDH při držení pohotovosti a doplnění počtu jednotek profesionálních hasičů.

Přestože je dodržování hygienických pravidel a pravidelná dezinfekce samozřejmostí, úplně eliminovat nákazu ve sboru nelze.

Nejkomplikovanější situace je na stanici v Českých Budějovicích. Zde každou ze tří sloužících směn rozdělili do dalších tří skupin. Slouží na různých budovách, potkávají zcela minimálně – prakticky jen u zásahu.

Situace se však ještě zkomplikovala tím, že celá jedna směna musela do karantény. Slouží tam tedy nyní pouze ve dvou směnách.

Nicole Studená
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19