Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministerstvo vnitra posílá do Arménie roušky a rukavice, pomoc zajišťují a organizují hasiči

Arménská republika požádala v souvislosti se zhoršující se situací při šíření nákazy COVID-19 evropské státy o pomoc, učinila tak prostřednictvím evropského Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události. Česká republika je jednou z evropských zemí, které se rozhodly Arménii pomoci, ze zásob Ministerstva vnitra poskytne roušky a rukavice.

Prostřednictvím Hasičského záchranného sboru České republiky vypraví v úterý 23. listopadu 2020 Česko humanitární pomoc Arménské republice v podobě 590 kg nákladu, který tvoří 43 000 ks gumových rukavic a 100 000 ks jednorázových roušek.

Materiál uvolnilo ze svých zásob Ministerstvo vnitra.

Sami jsme se v nedávné době přesvědčili, jak vítaná dokáže být pomoc ze zahraničí. Jakmile máme tu možnost, pomůžeme i my. Dobře si uvědomujeme, že není možné jen brát, ale je třeba i dávat,

uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nakládka materiálu začne v 7:00 hodin na vojenském letišti Praha-Kbely, odlet vojenského speciálu Airbus A319 do arménského Jerevanu je plánován na 9:00 hodin.

Nakládání s majetkem mezi organizačními složkami státu

  1. O naložení s movitou věcí ve vlastnictví České republiky mezi organizačními složkami státu, které jsou organizačními částmi hasičského záchranného sboru, nebo mezi ministerstvem a těmito organizačními složkami státu, a to přenecháním k užívání nebo změnou příslušnosti hospodařit, může rozhodnout generální ředitel opatřením.
  2. Podle odstavce 1 lze rozhodnout
    1. jestliže majetek ve vlastnictví České republiky, s nímž je organizační složka státu příslušná hospodařit, není dostatečný k plnění jejího úkolu v souvislosti s přípravou na mimořádnou událost nebo krizovou situaci nebo jejich řešením, nebo
    2. v souvislosti s dodávkou nebo poskytováním služeb v rámci humanitární pomoci podle zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí.

Zákon 320/2015 o Hasičském záchranném sboru České republiky

Zásilku doprovodí jednotka generálního ředitelství HZS ČR, které vyslání pomoci organizuje a zajišťuje. Příjemcem zásilky humanitární pomoci je arménské Ministerstvo zdravotnictví, předání a vykládce materiálu v Jerevanu bude přítomen také velvyslanec ČR v Arménii.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations​
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19