Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Olomouckém kraji pomáhají v kraji s trasováním rizikových kontaktů, u hygieniků se střídá dvacet příslušníků

Přesně měsíc trasujeme na hygienických stanicích v kraji lidi pozitivní na koronavirus a jejich blízké kontakty. Společně s policisty a vojáky, studenty a dalšími úředníky tak pomáháme hygienikům oslovovat rizikové osoby a bojujeme tak proti šíření nemoci.

Hasiči a hasičky pomáhají pracovníkům hygieny s trasováním

Na jednotlivých okresních stanicích se střídá 20 našich příslušníků, kteří prošli odborným školením. Od 11. listopadu dosud odpracovali hasiči na KHS celkem 160 služeb nejen v pracovní dny, ale také o víkendech a svátcích. Během příštího týdne přibude k týmu dalších 7 našich příslušníků, kteří budou proškoleni, aby s trasováním pomohli.

Hasiči i hasičky určeni k trasování byli vybráni na základě výborných komunikačních schopností. Ve většině případů totiž hovoří s lidmi, kteří se nacházejí v nepříjemné životní situaci, a to vyžaduje takt a empatii. Denně navíc musejí naši příslušníci vyřešit i desítky telefonátů s osobami, které jsou buď nakažené koronavirem, nebo přišly do kontaktu s pozitivním člověkem.

Hlavním cílem hovorů je snížit přenos nákazy a její šíření na minimum. Zároveň je nutné lidi informovat o režimu karantény, popřípadě izolace, a poradit jim, co v dané situaci mají dělat.

Mobilní tým

Denně máme v terénu také mobilní odběrový tým. Naši příslušníci od konce října napříč krajem odebrali na 140 místech téměř 1700 vzorků. Vysíláni jsou především tam, kde se předpokládají hromadné odběry. Vyjíždíme tak hlavně do zařízení sociálních služeb. Práci týmu koordinuje zdravotnické operační středisko ZZS Olomouckého kraj

Dvakrát jsme také pomáhali se stěhováním oddělení v hranické nemocnici s COVID pozitivními pacienty. Pravidelně dekontaminujeme pomocí mlhovače oddělení zdravotnických zařízení, odběrové stany i veřejné budovy. Ve Fakultní nemocnici v Olomouci jsme připravovali zázemí u odběrových míst, kde jsme stavěli vyhřívané stany.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19