Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pavel Antoš opustil po 25 letech řady Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, těžký průběh nemoci COVID-19 mu znemožnil další službu

Dne 28. 12. 2020 proběhlo na stanici v Jeseníku oficiální rozloučení s jejím dlouholetým velitelem a našim kolegou mjr. Ing. Pavlem Antošem, který po 25 letech služby odchází od našeho sboru.

Pavel nastoupil ke sboru v roce 1995. Po několika měsících začal vykonávat funkci vedoucího oddělení KIS. Současně byl ihned postaven před nelehký úkol – implementovat do praxe veškeré potřebné informační systémy a vybudovat infrastrukturu funkční rádiové sítě v rámci celého nově vzniklého okresu Jeseník.

Značnou měrou se tak zasloužil o vybudování pevných základů nového HZS okresu Jeseník v oblasti IT technologií a spojení. Významně se také podílel na řešení následků povodní v roce 1997 a 2009 a dalších rozsáhlých mimořádných událostí ať už z pozice velitele jednotek, nebo z funkce velitele požární stanice, kterou zastával od roku 2011.

I nadále byl však vždy ochoten odbornou radou, či osobním přičiněním pomoci při řešení problémů v oblasti informačních systémů a spojení v rámci celého HZS Olomouckého kraje.

Pavlovi za jeho dlouholetou činnost pro HZS ČR přijel osobně poděkovat náměstek generálního ředitele pro řízení lidských zdrojů plk. Doc. JUDr. František Vavera Ph.D. LL.M. který mu jménem generálního ředitele genpor. Ing. Drahoslava Ryby předal za dlouholetou příkladnou činnost Čestnou medaili HZS ČR. Poděkovat za práci pro občany našeho regionu přijel také ředitel HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Karel Kolářík, který uvedl:

Pavel zanechal u našeho sboru výraznou stopu a byl velkým přínosem. Osobně si jeho práce velmi vážím. Bohužel se s největší pravděpodobností stal prvním příslušníkem HZS ČR, který končí služební poměr na vlastní žádost po prodělaném těžkém průběhu onemocnění COVID – 19, kdy mu jeho současný zdravotní stav dále neumožňuje vykonávat službu u sboru.

Všichni jsme s napětím sledovali, jak se náš kolega pral se zákeřnou nemocí a doslova bojoval o svůj život. Žijeme ve složité době, v situaci, kdy jsme v začátcích hledání způsobu, jak účinně bojovat s tímto novým nebezpečím a neexistují ověřené způsoby léčení. V tom okamžiku vás opravdu pohltí bezmoc a jediné co zůstane je víra v naději.

Mrzí mě, že Pavlovo poslání u sboru, jehož smyslem je zachraňovat životy končí, nicméně jsem velmi rád a těší mě vidět znovu jeho úsměv. To, že je tu s námi, je pro jeho rodinu, nejbližší přátele a kolegy zcela jistě ten nejlepší vánoční dárek a obrovská úleva. U nás má dveře stále dokořán a kdykoliv jsme mu připraveni být oporou, jak se po hasičsku hrdě říká i nadále být jeho „třetinou života,

zmiňuje krajský ředitel plk. Ing. Karel Kolářík.

Kolegové ze stanice Jeseník Pavlovi připravili poslední výjezd s požárním zásahem a překvapením a přidali se rovněž s poděkováním.

Pavlovi přejeme do další etapy jeho „pohasičského“ období zejména tolik potřebné zdraví, ať se jeho stav zlepší natolik, aby mohl opět kvalitně žít a přijímat radosti života se svými blízkými,

shrnul v závěru plk. Ing Jan Pastucha, ředitel ÚO Jeseník.

HZS Olomouckého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19