Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do pomoci ve zdravotnictví je aktuálně zapojeno 441 hasičů: pomáhají v nemocnicích, při odběrech, i očkování

Epidemie koronaviru zaskočila celou společnost intenzitou i dopady na naše zdravotnictví. Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) kromě svých běžných úkolů plní v souvislosti se zvládáním aktuální situace také tzv. „mimořádný úkol“, a to formou pomoci našemu zdravotnictví.

V rámci tohoto mimořádného úkolu se zapojilo již 441 příslušníků HZS ČR do pomoci v nemocnicích či zdravotnických zařízeních po celé České republice.

Kromě 32 odběrových týmů pro odběr vzorků v rámci testování Covid – 19 (antigenní testy i PCR testy) napříč republikou působí naši hasiči také jako zdravotní a ošetřovatelská péče pro pacienty na Covid oddělení a oddělení „Emergency“ v nemocnicích, rozvážejí očkovací vakcíny do nemocnic a očkovacích center.

Také zajišťují zázemí pro tzv. drive-in odběrová místa, obsluhují rezervační systémy odběrových a očkovacích center, trasují, logisticky pomáhají s navyšováním lůžkové kapacity zdravotnických zařízení, pomáhají s převozem lékařského materiálu, přístrojů a ochranných pomůcek anebo s převozem zdravotnického materiálu.

Například 104 hasičů je zapojeno do pomoci zdravotnictví v Karlovarském kraji, kde 64 z nich pomáhá přímo se zdravotní a ošetřovatelskou péčí v nemocnicích v Karlových Varech, v Chebu, a v Sokolově, a také na Covid centru v Nemocnici Mariánské Lázně a v zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS v Nejdku. Kromě toho odebírají karlovarští hasiči vzorky, provádějí desinfekci či rezervují termíny na provedení odběrů či očkování.

V Jihomoravském kraji najdete hasiče například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny nebo ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice.

Celkem 38 hasičů z HZS Kraje Vysočina se podílí na zajištění odběru vzorků pro antigenní testy i testy PCR testy, včetně odběrů vzorků v dětských domovech, zajištění provozu v drive-in stanech, desinfekci zdravotnických zařízení, a dalších činnostech.

V Praze se střídá celkem 20 hasičů v rámci nasazení v odběrových týmech ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Thomayerově nemocnici.

Ve Středočeském kraji působí celkem 16 hasičů ve třech odběrových týmech, kteří odebírají vzorky v nemocnicích ve Slaném a v Sedlčanech, a jeden mobilní odběrový tým, který působí v celém kraji.

V Moravskoslezském kraji pomáhají naši příslušníci například ve Slezské nemocnici Opava či v Nemocnici s poliklinikou v Havířově. Každý týden budou příslušníci HZS MSK také rozvážet očkovací vakcíny do 15 zdravotnických zařízení.

V Plzeňském kraji trasuje 10 hasičů, dalších 19 členů odběrových týmů HZS působí ve Stodské nemocnici a také jako mobilní odběrový tým.

Aktuální počty příslušníků HZS ČR zapojených do pomoci našemu zdravotnictví podle HZS krajů: PHA 20, STČ 16, KVK 104, JHM 42, ULK 16, LBK 11, PLK 39, JHČ 28, HKK 22, PAK 16, VYS 38, OLK 32, MSK 27, ZLK 30.

plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19