Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS České republiky i nadále posiluje počty příslušníků zasahujících kvůli koronaviru – zapojeno je již 1026 hasičů

Pro Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) je primárním úkolem plnění svých běžných, základních činností, jako jsou technické pomoci, hašení požárů, vyprošťování osob z havarovaných vozidel, likvidace chemických havárií, příjem a organizování humanitární pomoci, civilní ochrana, integrovaný záchranný systém atp.

A rozhodně si nemůžeme stěžovat na nedostatek práce – v loňském roce nám opět stoupl počet událostí, u kterých jsme zasahovali, na celkových 143.900, což je meziroční nárůst o přibližně 10 %.

Současná již přes rok trvající epidemie nového koronaviru zásadním způsobem ovlivňuje naše životy. Situace ve zdravotnictví a s ním souvisejících oborech, včetně sociální péče se příliš nelepší, zejména z pohledu zajištění personálních kapacit.

Hasiči mají ve „své DNA“ zakódováno pomáhat a stát v čele pomoci vždy mezi prvními. A proto jsme do této pomoci zapojili ještě více kapacit.

Jak z tabulky vyplývá, je do těchto činností zapojeno již 1026 příslušníků HZS ČR.

Tak vysoké počty zapojení jsou možné díky přísnému dodržování hygienických opatření v rámci našeho sboru, a také díky řadě mimořádných opatření, jako je služba v tzv. minimálních početních stavech, přechod ze tří směnného režimu služby do dvou směnného a podobně, díky kterým se nám daří vyšetřit kapacity pro efektivní pomoc zejména našemu zdravotnictví, při současném zajištění dostatečných kapacit pro naši primární činnost.

Navýšení pomoci hasičů našemu zdravotnictví se daří zajistit i přesto, že aktuálně sami evidujeme 157 pozitivně testovaných příslušníků a zaměstnanců, a 104 v karanténě z důvodu Covid – 19.

Činnosti uvedené v tabulce plníme nejčastěji na základě požadavků krizových štábů krajů, případně požadavku Ústředního krizového štábu, samozřejmě po předchozím proškolení odborníky v daných oblastech. Žádná z těchto činností nesmí ohrozit plnění našich základních úkolů.

JSME HASIČI, NA NÁS SE MŮŽETE SPOLEHNOUT!

plk. Mgr. Rudolf Kramář
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19