Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro potřeby obyvatel Ukrajiny vznikla KACPU – Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, prošly jimi desítky tisíc lidí

Systém krajských center pomoci Ukrajině je jednotný pro všechny kraje v celé republice. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v kraji, od ubytování přes povolení k pobytu, zdravotní pojištění a také možnost finanční pomoci od úřadu práce.

Hasičský záchranný sbor České republiky je v otázce krize na Ukrajině plně nasazen.

Příslušníci řeší koordinační rovinu Národních i Krajských asistenčních center pomoci Ukrajině, v KACPU zajišťují logistickou podporu, technické vybavení a na mnoha centrech pomáhají i osobně.

A dále zajištují činnosti jako přeprava materiálu pro Ukrajinu, doprava uprchlíků přes hranice i jejich vnitrostátní přeprava mezi jednotlivými centry nebo odvoz z center do místa ubytování.

Situaci průběžně sledujeme ve zpravodajství níže.

Během noci ze středy na čtvrtek vybudovali hasiči v pražské Troji stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Jedná se o dočasné krátkodobé ubytování ve stanech, které mohou být v případě potřeby i vytápěné.

Stany o rozměrech 6 × 9 metrů jsou vybaveny lůžky pro 150 osob, městečko má sociální zázemí. Stanů je deset, vybudovali jsme i jídelny pro výdej stravy, sprchy a toalety.

Na výstavbě se podíleli hlavně dobrovolní hasiči z Prahy a Středočeského kraje v koordinaci pražských profesionálních hasičů.

Městečko bude zajišťovat magistrát spolu se Správou uprchlických zařízení. Podílet se bude Romodrom i další romské organizace.

Dotazy na provoz tohoto zařízení prosím směrujte na tyto instituce a organizace. Děkuji za pochopení.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Karlových Varech nově sídlí v depozitáři krajské knihovny

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které dosud sídlilo v multifunkční KV Areně v Karlových Varech, má od 1. května 2022 nové působiště.

V těchto dnech se ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje přestěhovalo do prostor v depozitáři Krajské knihovny Karlovy Vary (Závodní 404/84b, 360 06 Karlovy Vary – Dvory).​

Provoz KACPU zůstane nezměněn. Veškeré agendy spojené s registrací a ubytováním uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny se budou vyřizovat denně od 8.00 do 18.00 hodin. Centrum bude jinak pro příchozí otevřeno 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Počet uprchlíků z Ukrajiny se ustálil na zhruba 50 až 100 osob denně, z toho důvodu jsme se rozhodli, že nebudeme dále využívat velkou plochu KV Areny, aby se tam mohli vrátit sportovci i návštěvníci kulturních akcí.

V depozitáři krajské knihovny najde KACPU potřebné zázemí pro administrativu a počítá se i s vyčleněním 30 míst pro dočasné nouzové přístřeší. Vzhledem k počtu přicházejících ukrajinských dětí nebude chybět ani dětský koutek,

uvedl hejtman Petr Kulhánek s tím, že návštěvníci knihovny se nemusejí obávat žádného omezení, vstup do knihovny a její služby zůstanou plně zachovány.

Krajská knihovna nabídla nejen prostory, ale i mobiliář. „Pracovníci KACPU budou mít k dispozici veškeré vybavení badatelny, část nábytku jsme přestěhovali i z hlavní budovy. Poskytujeme plnou součinnost všem složkám, které se na zřízení uprchlického centra podílejí,“ dodal ředitel Krajské knihovny Vratislav Emler.

V areálu krajských institucí v Karlových Varech Dvorech, kde se depozitář nachází, se budou moci lidé zorientovat pomocí tabulí s informacemi v ukrajinském jazyce, aby bez problémů našli nejen asistenční centrum, ale také budovu krajského pracoviště Úřadu práce ČR, která je nyní v těsné blízkosti KACPU.

V Praze bylo ve středu odbaveno 531 osob, ubytování bylo zajištěno pro 91 osob.

K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 27 osob.

Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 79 331 osob.

HZS Praha

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 13 567 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 102. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 2 812 lidí, za včerejšek 22.

HZS Ústeckého kraje

Hasiči navýšili počet lůžek v relaxační části KACPU v Ostravě na Černé louce. V průběhu odpoledne sem na korbě Tatry přivezli 120 rozkládacích lůžek s matracemi. 90 z nich připravili k okamžitému použití – tedy ve spolupráci s ostatními složkami zapojenými do chodu KACPU postele rozbalili, sestavili, rozmístili, povlékli a vybavili je polštářem a spacím pytlem.

Zbývajících 30 postelí je připraveno ve skladu KACPU pro případ potřeby.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Přesunuté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo provoz ve Vysočanech

Od dnešního rána funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) na novém místě ve Vysočanech. Doposud se centrum nacházelo v Kongresovém centru Praha (KCP), které se však musí připravovat na akce související s předsednictvím České republiky v Radě EU a na další připravované kongresy.

I z toho důvodu Krizový štáb hl. m. Prahy již dříve doporučil přesun centra. Budovu ve Vysočanech pro tyto účely hlavnímu městu bezplatně zapůjčila na půl roku společnost Central Group.

Přesun našeho asistenčního centra se uskutečnil podle plánu díky perfektní práci všech zúčastněných, za kterou bych rád poděkoval. Asistenční centrum je i teď, podobně jako na předchozí adrese, dobře dostupné metrem.

Prostor je ale členitější než v Kongresovém centru Praha, proto bude možné v případě potřeby operativně přidávat nové přepážky. Vylepšili jsme orientační systém a přidali barevné pruhy na podlaze, které navádějí lidi v budově k registraci nebo k východu,

říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Příprava nového sídla sídlo KACPU ve Vysočanech se uskutečňovala několik týdnů a postupně se na místo navážela i technika a vybavení. Již toto pondělí tak mohl být jeho provoz vyhodnocen v rámci uzavřeného pilotního testu. KACPU v Kongresovém centru se uzavřelo včera, tedy ve středu, v 17 hodin, nicméně služby čekajícím poskytovalo i to této době, než odbavilo všechny uprchlíky.

Provoz asistenčního centra je i teď do velké míry závislý na práci dobrovolníků, kteří pomáhají tlumočit. Jejich práce výrazně urychluje odbavení příchozích, což je nedocenitelné. Rád bych vyzval všechny, kteří by se chtěli zapojit, aby se zaregistrovali na stránkách icpraha.com nebo pomahamepraze­.sinch.cz,

doplňuje primátor Zdeněk Hřib.

KACPU ve Vysočanech bude v provozu od dnešního dne přes Velikonoce vždy od 8.00 do 20.00 hodin. Od úterý 19. 4. se KACPU vrátí do standardní provozní doby od 7.00 do 21.00 hodin.

Chtěl bych poděkovat všem příslušníkům a zaměstnancům Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, kteří pracovali v KACPU v Kongresovém centru a podíleli se na organizaci a vybudování nového centra v Praze 9,

řekl ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Luděk Prudil.

I na tomto místě zůstává budova k dispozici pouze uprchlíkům a personálu a není volně přístupná médiím.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 11 965 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 118. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 2 413 lidí, za včerejšek 35.

HZS Ústeckého kraje

Ostravské KACPU navštívily zástupkyně UNICEF

Ve čtvrtek 13. 4. 2022 odpoledne navštívily Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Ostravě na Černé louce zástupkyně organizace UNICEF Tara Kalaputi(ová) a Pilar Gonzales Rams(ová). Cílem jejich návštěvy bylo zjistit informace o podmínkách pro děti, které sem již dorazily či dorazí z Ukrajiny, rovněž o fungování centra a jeho nejbližší budoucnosti, také o akutní a následné psychologické pomoci žadatelům o azyl.

Doprovázeli je dva příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – hlavní koordinátor KACPU Ostrava plk. Ing. Jiří Němčík a psycholožka mjr. PhDr. Dagmar Fišerová, vedle toho i tlumočnice obou žen.

Cílem návštěvy zástupců UNICEF byla prohlídka zejména prostor určených pro děti k hraní, relaxaci, spánku a případně jiných možných aktivit. Zástupkyně organizace se zajímaly o postup při příchodu dětí do KACPU. Byli mj. informovány o častých návštěvách skupin zábavných klaunů. Prohlédly si všechny tři dětské koutky v KACPU – po jednom v registrační a relaxační části a třetí v Komunitním centru.

Organizace UNICEF (United Nations Children’s Fund) byla založen v roce 1946 na pomoc dětem postižených 2. světovou válkou. Od roku 1953 se UNICEF stal trvalou součásti OSN (Organizace spojených národů). Pracuje ve 193 zemí světa. Organizace se zaměřuje na pomoc dětem sužovaných například válkou nebo hladomorem a snaží se o jejich rozvoj od narození až po dospělost. UNICEF zajišťuje prioritně zdravotní péči, potraviny, pitnou vodu a nezbytnou hygienu, dále taky ochranu před zneužíváním, násilím a riziky nemoci AIDS.

KACPU Ostrava funguje od 1. 3. 2022, prvních sedm dní v centru Českého červeného kříže na ostravských Fifejdách, od 8. 3. 2022 až dosud na Černé louce v centru Ostravy v pavilonu A, kde se předtím přes rok očkovalo proti Covidu-19.

Za celou dobu (do středečního odpoledne 13.4.) už KACPU Ostrava odbavilo bezmála 13 tisíc žadatelů o azyl, z toho hasiči přidělili ubytování téměř čtyřem tisícům z nich. A protože sem přicházejí zejména matky s dětmi, požádali zástupci organizace UNICEF o prohlídku právě v KACPU Ostrava.

Vedle psychologů, asistentů, překladatelů, nejrůznějších dobrovolníků, hasičů, Policie ČR, vč. cizinecké, pracovníků MV ČR (migrační a ubytování SUZ), ČČK, organizace Adra a pracovníků úřadu práce zde působí Diecézní charita ostravsko-opavská a Krizové centrum Ostrava. Rovněž některé zdravotní pojišťovny a peněžní ústavy. O zvířátka se v modrém stanu HZS ČR vedle pavilonu A starají pracovníci Psího útulku Ostrava-Třebovice.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 11 130 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 161. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 2 185 lidí, za včerejšek 62. Kapacita ubytování je v současnosti 404 osob.

V pátek 8. dubna 2022 navštívila pražské KACPU eurokomisařka pro vnitřní bezpečnost Ylva Johansson.

Česko na sebe může být pyšné, jak zvládá situaci s uprchlíky. Děláte vynikající práci, udělalo to na mě velký dojem,

říká komisařka Ylva Johansson, která navštívila asistenční centrum pomoci v Praze.

Spolu s ní se návštěvy zúčastnil ministr vnitra Vít Rakušan, primátor Prahy Zdeněk Hřib a generální ředitel HZS ČR generálmajor Vladimír Vlček. V KACPU delegaci provedl ředitel pražských hasičů plk. Luděk Prudil.

V Praze bylo ve čtvrtek odbaveno 748 osob, ubytování bylo zajištěno pro 32 osob. K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 127 osob. Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 67872 osob.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 10 969 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině.

Za včerejšek 252. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 2 123 lidí, za včerejšek 55. Kapacita ubytování je v současnosti 400 osob.

HZS Ústeckého kraje

Včera bylo v Praze odbaveno 664 osob, ubytování bylo zajištěno pro 24 osob. K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 102 osob.

Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 67 124 osob.

HZS Praha

Tým psychosociální pomoci při KACPU pomohl již čtyř tisícovkám uprchlíků

Běžně pomáhají lidem po traumatických zážitcích, po požárech, povodních, při tragických autonehodách. Členové posttraumatického týmu hasičů v čele s psychologem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje mají nyní další úkol. V asistenčních centrech v Olomouci i v Šumperku pomáhají lidem, kteří utekli před válečným utrpením z Ukrajiny.

Hasiči mají totiž ve střediscích na starosti kromě organizačních činností také koordinaci psychosociální podpory, která zahrnuje i předávání důležitých informací. Konkrétně v Olomouci už tímto stanovištěm v průběhu března prošlo přes 4100 lidí, z toho 1700 dětí. Pomoc odborníků využilo 120 uprchlíků, které bylo nutné po psychické stránce stabilizovat a poskytnout jim odbornou posttraumatickou péči. Asi sedmdesátce z nich pak byla doporučena následná psychologická pomoc. „Nechali na sebe kontakt na našem stanovišti a my se jim snažíme postupně zajistit péči,“ vysvětluje dlouholetý zkušený psycholog hasičů David Dohnal, který v rámci asistenčního centra koordinuje psychosociální podporu.

Tým tvoří výjezdoví hasiči vyškolení pro poskytování posttraumatické péče, policejní interventi, pracovníci Střediska sociální prevence Olomouc či dobrovolníci z univerzity a humanitárních organizací. Celkově se v asistenčním centru v Olomouci a v Šumperku střídá 54 pracovníků. David Dohnal s kolektivem pomáhá v centru už více než měsíc. „Jde o velkou skupinu lidí z různých organizací, ale z předchozích let jsme zvyklí spolupracovat, takže jsme se velmi rychle sladili. Naši hasiči mají zkušenosti z mnoha traumatizujících událostí a zásahů, takže i když to není standardní situace, velice rychle se jí přizpůsobili,“ poznamenává hasičský psycholog.

Jeden z dlouholetých členů posttraumatického týmu hasičů Martin Daniš pomohl v centru již desítkám válečných uprchlíků. „Musíme je stabilizovat, ujistit je, že jsou v bezpečí, že jim nic nehrozí. Vrátit je do reality, aby vnímali tady a teď a aby si uvědomili, že musí myslet na budoucnost kvůli dětem. Mnozí prožili velké utrpení, strach, mají v sobě rozličná traumata,“ podotýká Martin s tím, že se snažil oprášit i základy ruštiny. „Ale stejně jsem rád, že v centru pracují tlumočníci. Přece jen jsem si jistější, když vím, že mám vedle sebe někoho, kdo mluví plynně a nedochází k nedorozuměním,“ říká Martin s tím, že pár ruských vět využil například při rozhovoru s osmiletým děvčátkem. „Byla překvapená, když jsem na ni začal mluvit v ruštině, ale chytila se a stydlivě odpovídala. Když jsem jí předal plyšového pejska, rozzářily se jí oči, lapla jej pod paži a spokojeně s maminkou odcházela. Taková drobnost v tom všem smutku, ale pro mě nezapomenutelný okamžik,“ líčí Martin.

Kromě psychologické pomoci jsou v centru předávány uprchlíkům také důležité informace pro pobyt v České republice. Mají zde rovněž možnost se zeptat na podrobnosti ohledně vzdělávání, systému školství, jazykových kurzů, uznávání kvalifikací, fungování veřejné správy a dalších detailů, které jsou pro život v naší zemi potřebné. „Nejčastěji se zajímají o vzdělání pro své děti. Kdy a kde mohou chodit do školy,“ popisuje Martin.

Kromě ukrajinských uprchlíků pomáhají v asistenčním centru odborníci i těm, kteří tam pomáhají. Nejohroženější skupinou jsou právě tlumočníci a dobrovolníci. „Ti jsou denně vystaveni všem emocím, traumatům, válečným zkušenostem a po náročné dvanáctihodinové směně je potřeba, aby ze sebe vše setřepali, opustili svou pracovní bublinu a uvědomili se, že normální život běží dál. A s tím se jim snažíme pomáhat. Potřebujeme, aby se všichni, kdo v centru pracují, udrželi co nejdéle v psychické pohodě, i když jsou zde vystaveni velkému stresu,“ uzavírá David Dohnal.

Tým psychosociální pomoci tvoří odborníci z těchto organizací:

HZS Olomouckého kraje PČR Středisko sociální prevence Člověk v tísni Maltézská pomoc Český červený kříž Dobrovolníci z UP Olomouc

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

V ostravském KACPU už odbaveno přes 11 tisíc osob, je tu méně psů, ale více klaunů

Už přes 11 tisíc osob odbavilo od 1. března 2022 do pondělního odpoledne 4. 4. 2022 Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Ostravě, které prvních sedm dní sídlilo v budově ČČK v Ostravě-Fifejdách s dvanáctihodinovou činností a pak (dosud) v centru města na Černé louce s nepřetržitou činností.

Nabídku na ubytování zde využilo od začátku března přes 3300 osob. V posledních několika dnech se denní počet nově příchozích pohybuje průměrně kolem 150.

O přidělování ubytování, což je podmínka pro policejní registraci a získání víza, i o chod celého centra se zde starají příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK). Mezi žadateli jsou hlavně matky s dětmi, o jejich zábavu se vedle dvou dobře vybavených dětských koutků starají čas od času zábavní klauni – střídají se zde Zdravotní klauni a Klauni z Balónkova.

Pokud zájemcům přidělí hasiči ubytování, hasičské autobusy či dopravní automobily (HZS MSK) dovezou žadatele až do místa jejich nových přechodných domovů v Moravskoslezském kraji. Stále je k dispozici ubytování „rodinného“ charakteru, tedy zatím nebylo potřeba začít využívat hromadná ubytování v tělocvičnách a­pod.

Vedle víz, ubytování a bezplatného občerstvení v bufetu zde mohou lidé získat české zdravotní pojištění, informace o sociálních dávkách i práci, bankovní služby, psychologickou a duchovní pomoc, kvalitní, byť již použité šatstvo. K dispozici zde jsou i bezplatné telefonní karty.

Služeb vyhřívaného modrého stanu HZS ČR před pavilonem A Černé louky již od zahájení 8. 3. 2022 využilo několik desítek domácích mazlíčků, hlavně psů a jen několik koček. Nechyběla jména jako Hugo Boss či Wifi. V posledních dnech jich ale tráví čas v teple stanu, než si jejich páníčci vyřídí vše potřebné, jen minimum. Na starost je má pracovník či pracovnice Psího útulku Ostrava, včetně krmení a vody.

Mezi lidmi v obou částech pavilonu od začátku působí posttraumatický tým, včetně dvou profesionálních hasičských psycholožek – z HZS MSK a Záchranného útvaru HZS Hlučín.

V relaxační/od­počinkové části, oddělené dveřmi, chodbou a schodištěm, jsou připraveny desítky rozkládacích lůžek a několik stovek židlí se stoly. Zde je opravdu klid a viditelně malý počet osob. Například v noci z neděle na pondělí ale byla využita většina lůžek. Stále využívány jsou ale oba dětské koutky, jeden v registrační a druhý v odpočinkové čás­ti.

Vedle asistentů, překladatelů, nejrůznějších dobrovolníků, hasičů, Policie ČR, vč. cizinecké, pracovníků MV ČR (migrační a ubytování SUZ), ČČK, organizace Adra a pracovníků úřadu práce zde působí Diecézní charita ostravsko-opavská a Krizové centrum Ostrava. Rovněž některé zdravotní pojišťovny a peněžní ústavy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

V neděli bylo v Praze odbaveno 732 osob, ubytování bylo zajištěno pro 57 osob. K odbavení na jiná KACPU bylo autobusy převezeno 59 osob.

Celkem na KACPU PRAHA bylo od začátku odbaveno 64687 osob.

HZS Praha

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které má denní kapacitu 600 lidí, prošlo od jeho otevření do půlnoci 10 441 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Za včerejšek 102. Naším prostřednictvím bylo celkem ubytováno 2 038 lidí, za včerejšek 26.

HZS Ústeckého kraje

Za měsíc existence plzeňského KACPU jím prošlo více než 16 000 lidí. Hasiči stáli za jeho zřízením. Profesionální i dobrovolní hasiči zajišťovali jeho provoz, provoz stanů před budovou bývalého obchodního domu Prior i dočasného azylu v hale TJ Lokomotiva.

V současné době již došlo k zredukování stanů před budovou Prioru. Na chodu KACPU se podílí za hasiče už jen příslušníci HZS Plzeňského kraje společně s ostatními subjekty (PČR, OAMP, VZP, Úřad práce, SUZ, bankovní služby).

HZS Plzeňského kraje

Přesně měsíc funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Pardubicích

Dnes je to přesně měsíc, kdy bylo otevřeno Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině a je to přesně měsíc, kdy jsme byli zapojeni do řešení uprchlické krize, která vypukla poté, co na Ukrajině začala válka.

V nepřetržitém režimu jsme až do středy 30. března koordinovali spolu s Pardubickým krajem, Policií ČR, Českým červeným křížem, dalšími organizacemi a řadou dobrovolníků pro uprchlíky jejich registrační proces a humanitární pomoc. Od středy 30. března již centrum pracuje pouze do 19. hodiny.

Jaké jsou úkoly HZS Pardubického kraje:

  • Registrujeme uprchlíky do systému humanitární pomoci a pomáháme jim hledat dočasné ubytování. Vyhledáváme ubytování pro Ukrajince buď v informačním systému, nebo sami aktivně sháníme další ubytovací možnosti v rámci kraje.
  • Poskytujeme také přímo v centru provizorní ubytování pro ty žadatele, kteří nestihli kompletní registraci v centru během dne nebo přicestovali v noci.
  • Zajišťujeme kompletní dopravu osob či materiálu. Pro převozy máme připravený evakuační autobus HZS Pardubického kraje a dopravní nebo osobní automobily všech stanic v Pardubickém kraji. Naprosto stejnou pomoc poskytují svými vozy také jednotky sboru dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji. Není pro nás problémem přepravit velké skupiny, rodiny s malými dětmi nebo třeba osoby invalidní či obtížně se pohybující seniory.
  • Pomáháme s přípravou nových ubytovacích kapacit, převážíme potřebné zařízení a vybavení.
  • Zajišťujeme psychologickou pomoc, která pomáhá nejen přímo v centru, ale poskytuje i kontakty či pomoc osobám, které jsou již u nás ubytované.
  • Naši hasiči převážejí uprchlíky především v Pardubickém kraji, ale i po celé České republice.
  • Kromě daných úkolů, které jsou spojené se zajišťováním pomoci uprchlíkům je k dispozici i psycholog HZS Pardubického kraje a již přes týden, v rámci dobrovolnické činnosti, i canisterapeutický pes paní Mgr. Evy Tomiškové. Artík je 20měsíční pes Zlatého retrívra, který běžně dochází do mateřských škol se vzdělávacími programy a pomáhá dětem zbavovat se strachů. Přes takto vycvičeného psa je možné odvézt pozornost od negativních vjemů a snáz bourat komunikační bariéry.
  • Staráme se také o centrální sklad humanitární pomoci, který je v České Třebové. Za měsíc činnosti skladu humanitární pomoci bylo vypraveno 19 kamionů s humanitárním materiálem na 1 149 paletách. Jednalo se zejména o oblečení, ochranné prostředky, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, vody, léčiva, hračky, kočárky, stany i jídlo pro psy.

Za měsíc řešení této krize:

  • celkem prošlo registrací 9 989 osob (údaj k 1. 4. 2022 k 17. hodině),
  • kapacita centra je 600 odbavených osob za 24 hodin,
  • denně projde registrací průměrně 331 osob,
  • ubytování jsme zařídili celkem pro 1501 osob (údaj k 1. 4. 2022 k 12. hodině),
  • denně najdeme ubytování průměrně pro 50 osob.

Čísla:

  • celkem jsme k převezli 2 186 uprchlíků (údaj k 1. 4. 2022 k 12. hodině),
  • Bylo uskutečněno 128 převozů, z toho 39 jednotkami HZS a 89 Jednotkami SDH.
  • Celkový počet událostí týkající se války na Ukrajině eviduje Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje bylo 291.
  • Celkový počet zásahů všech jednotek PO byl 397, z toho HZS byl počet zásahů 52, SDH obcí 277, jednotek HZS podniků byl 65.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Praze dnes navštívila ministryně Anna Lührmann v doprovodu pana ministra Mikuláše Beka. Centrem je provedl ředitel pražských hasičů plk. Luděk Prudil a náměstek primátora.

HZS Praha

V pražském centru pomoci Ukrajině hasiči zřídili další prostor pro nouzové (vytápěné) čekání na odbavení. Uprchlíci mají možnost čekat v kongresovém centru, v případě neočekávané vlny nově příchozích tam jsou další kapacity.

HZS Praha
Sdílet
Seriál: Válka na Ukrajině a KACPU