Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přívěs pro hašení od ZHT Group rozšíří možnosti jednotek vybavených dopravním automobilem, lhůta pro podání dotace se blíží ke konci

Firma ZHT Group přišla na trh s unikátním přívěsem pro hašení. Určen je především pro jednotky kategorie JPO V, které v uplynulých letech pořídily v rámci dotací dopravní automobil a chtěly by ho používat i pro rozsáhlejší zásahovou činnost. Požární přívěs pro hašení se skříňovou nástavbou odpovídá technickým podmínkám GŘ HZS ČR.

Na přívěs lze požádat o dotaci v rámci „Účelové investiční dotace pro jednotky SDH obcí“. Termín ukončení podávání žádostí blíží – skončí již za necelé dva týdny, v pondělí 25. září 2023. Návod pro podání dotace je přílohou článku.

Přečtěte siGenerální ředitel HZS ČR schválil výzvy k podání žádostí o investiční dotace pro JSDH obcí na rok 2024, týkají se přívěsů a zbrojnic

Vývoj přívěsu

Firma ZHT přívěs vyvíjela téměř dva roky v úzké spolupráci s výjezdovými hasiči z několika krajů. Unikátní je tento kousek techniky totiž svou hmotností – navržen je tak, aby nepřekročil 750 kilogramů a hasiči tak při jeho používání nebyli limitováni řidičským průkazem vyšších skupin.

Právě absence řidičských oprávnění skupin C a E je po letech od zrušení povinné vojenské služby v jednotkách především malých obcí problém.

ZHT Group tak přívěs pojala modulově – kromě základní výbavy vycházející z vyhlášky o technických podmínkách požární techniky jsou speciální technické prostředky ve vozíku uloženy formou výměnných plastových přepravek – tedy modulů.

Moduly a systém uložení výbavy

Hasiči mohou díky tomuto systému vozík při vyhlášení poplachu dovybavit dle plánované činnosti. Firma ZHT Group kromě základních modulů samozřejmě umožní i zvolit si přepravku dle vlastních potřeb jednotky.

Každý je označen maximální možnou hmotností a barvou v závislosti na uložení v přívěsu a zachování jeho hmotnosti do 750 kg.

Základní vybavení vozíku je uchyceno především na vnitřních stěnách bočních schrán. Nad každým z nich je piktogram, zároveň je kolem každého prostředku jeho jasný obrys. To usnadňuje hasičům časté hledání „odkud jsem to vzal“.

Vybavení je přichyceno pomocí plastových prvků, moduly a těžší prostředky jsou navíc staženy popruhem s rychlosponkou.

Konstrukce

Vozík je postaven na jednonápravovém nebrzděném přívěsu s pozinkovaným rámem. V přední části je dvojice plastových klínů.

Samotná nástavba je plastová a tvoří ji trojice schrán. Dvě jsou přístupné z boku, jedna ze zadní části. Kryty jsou nahoru výklopnými dveřmi, které poskytují obsluze ochranu v případě nepříznivého počasí. Zajištěny jsou plynovými vzpěrami.

Představovaný vozík je navíc proveden v zářivě červeném odstínu RAL 3024 a doplněn šrafováním chevron na zádi. Dodat jej však lze i v červené RAL 3020.

Přečtěte siPráce na vylepšování viditelnosti vozidel HZS Moravskoslezského kraje započaly už v roce 1995

V případě, že by jednotka měla dostatek způsobilých členů, může firma ZHT nástavbu upravit i pro použití na podvozku s větší nosností a tím i s vyšším užitečným zatížením.

Standardní vybavení

Srdcem přívěsu pro hašení od firmy ZHT je přenosná motorová stříkačka Tohatsu VE 1500 certifikována Technickým ústavem požární ochrany. Ta je uložena v zadní části vozíku na výsuvném platu. Po obou jejich stranách jsou uchyceny hadicové koše s praktickým plastovým vedením jak pro uložení, tak především pro rychlé a snadné vytažení.

Nad stříkačkou najdeme plovoucí sací koš a sací požární hadice.

Přenosná motorová stříkačka je nejtěžším prvkem výbavy vozíku, na její místo lze v případě potřeby umístit modul pro čerpání – tedy přepravku s elektrocentrálou a elektrickým ponorným kalovým čerpadlem.

Vybavení využité v přívěsu je od renomovaných značek, najdeme zde proudnice Protek – včetně „déčkové“ v modulu s D programem i nezlomitelnou sadu nářadí NUPLA FIRE.

Nabízené moduly

Jak jsme zmiňovali výše, firma ZHT dokáže vyrobit jednotlivé moduly s výbavou dle přání jednotky tak, aby odpovídala předpokládanému nasazení.

V základní prezentované výbavě jsou však předpřipraveny už hotové moduly. Kromě výše uvedené sestavy pro čerpání ponorným kalovým čerpadlem je k dispozici například i modul s průmyslovým vysavačem, modul motorová pila, ve kterém najdeme kromě samotné pily i přilbu a další výbavu.

Poměrně důležitým modulem je osvětlení, uložena jsou v něm akumulátorová LED světla s integrovanými stativy.

V průběhu vývoje vozíku se ve spolupráci s hasiči do vybavení dostal také modul s D programem. Kromě batohu s hadicemi, rozdělovačem a proudnicemi k němu patří i přenosný držák s trojicí hadic a ramenním popruhem. Ten umožňuje jednak snadné vyjmutí hadice, ale rovněž její odvíjení přímo z držáku. D program je obzvláště vhodný k hašení lesních požárů.

Do vozíku lze rovněž umístit modul s plovoucím motorovým čerpadlem.

Cena přívěsu

Cena přívěsu pro hašení od firmy ZHT Group je 892 tisíc korun včetně DPH a výbavy dle vyhlášky o technických podmínkách požární techniky. Cena se však odvíjí od kvality vybavení, lze koupit kleště za 600 Kč a pak také kleště, které jsou v cenové nabídce ZHT již zakomponovány, jsou nezlomitelné, extra odolné, vydrží spousty let, nicméně jsou samozřejmě násobně dražší.

Firma ZHT nabízí tyto TOP nástroje a vybavení. Za zmínku také stojí profi proudnice od firmy PROTEK a další.

Veškeré další informace naleznete na stránkách www.privesprohaseni.cz.

Sdílet
Přiložené soubory
navod_zadost_dotace.pdf zobrazit online PDF 666 kB
Seriál: Firma ZHT Group