Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PYROS: Ostravské Econicy mají novinku, komunikují s operačním střediskem přes dotykový tablet

Na veletrhu Pyros byla v expozici THT umístěna i nová cisternová automobilová stříkačka na podvozku Mercedes-Benz Econic. Ta byla velmi čerstvě vybavena novinkou – dotykovým tabletem Xplore řady iX104C, který je v současné době instalován už i u druhého Econicu.

Kombinace mobilního terminálu ve vozidle s využitím GPS navigace a GPRS komunikace umožní např. příjem výjezdového lístku přímo na tablet do vozu, jak nám bylo i prakticky předvedeno. Anténa GPS je umístěna pod střechou vozidla, GPRS modul pak za sedačkou spolujezdce.

Tablet má instalován navigační software, spolu s výjezdovým lístkem a adresou lze přímo do zařízení zaslat rovněž souřadnice události a spustit navigaci. Umožňuje tedy bezpapírovou okamžitou komunikaci vozidla s dispečinkem a záznam dat o provedení zásahu.

Veliteli se dále v levém dolním rohu obrazovky intuitivně nabízejí statusy – kódy typických činností, nemusí je tedy odesílat z terminálu Matra.

Tablet bude využit rovněž pro uložení databází nebezpečných látek, dokumentací zdolávání požárů a jinými daty potřebnými k vedení zásahu. Displej má úhlopříčku 10,4 palců a rozlišení 1024×768 bodů.

O celém vozidle CAS 20 MB Econic jsme přinesli článek v naší unikátní sekci Technika.

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS