Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Smluvní platy pro hasiče ano! Ne?

Smluvní platy se postupně dostávají do státní správy – od vězeňské služby, přes zdravotnictví nebo i školství. Je otázkou, zda by je nebylo vhodné uplatnit i u hasičů.

Ilustrační foto

Jindřich Růžička:

Oba způsoby odměňování – tabulka i smluvní plat – mají své plusy i mínusy, osobně vidím jako výhodnější platy smluvní.

Nevidím sebemenší důvod, proč by měl mít člověk, který je na stejné funkci jako já, vyšší plat jen proto, že je u hasičů déle. Neznamená to přece, že umí víc nebo se více snaží. Taky přeci není možné, aby člověk, který nastoupí do kanceláře měl větší plat, než hasič, který je deset let na výjezdu a odvádí tam tu nejtěžší činnost u Sboru.

Činnost u zásahu není mezi jednotlivými zasahujícími dost dobře měřitelná, ale hasiči mají také spoustu úkolů v organizačním řízení a tam už jejich přístup a snaha ohodnotit jde, stejně jako lze objektivně posoudit jejich znalosti a snahu pracovat sám na sobě. To tabulky neumožňují.


Lukáš Čermák:

U výjezdových hasičů je podle mě jasná volba tabulkový plat. Hasič nemůže být placen striktně od množství vykonané práce. Nemůže přeci za to, že v určitém období má více výjezdů a v určitém období zase méně.

Další jasnou volbou pro tabulkový plat je nemožnost přivýdělku. Jistota tabulkového platu tak je jedinou jistotou hasiče. Vypjaté situace při práci a úzký kolektiv mnohdy způsobí osobní antipatii u nadřízených a nemusí mít zrovna pracovní rovinu. Tabulkový plat vás pak ochrání proti nadřízeným, kteří by osobní rovinu chtěli promítnout silněji do vašeho platu.

Někdo může námitat, že tabulkový plat vyhovuje flákačům. Ti co se snaží plnit své pracovní úkoly dobře a svědomitě pak berou stejně jako flákači. Podle mě však k tomuto rozdílnému odměňování mají sloužit osobní či mimořádné odměny, né však smluvní platy.


A jaký je váš názor?


Sdílet
Seriál: Dva proudy