Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Je potřeba odlišovat ústroj dobrovolných a profesionálních hasičů?

Čas od času se objevují názory, že je potřeba více odlišit dobrovolné a profesionální hasiče. Čas od času dojde k situaci, která danou problematiku znovu vyzvedne na světlo. Možnost odlišení hasičů nadnesl ve svém posledním videopořadu Už ne do zdi! i generální ředitel Ryba. I na našem portále byla na toto téma založena diskuze. Pro těch 95% vás, kteří u nás nediskutujete, jsme proti sobě v našem seriálu Dva proudy postavili oba názory.


Rozlišení jednotlivců u zásahu má své jasné opodstatnění

Tak jako se rozlišuje velitel čety, družstva a „maník“, měl by být odlišen i dobrovolný hasič. U velkých zásahů je pak pro velitele přehlednější na první pohled poznat kdo je kdo, koho kam může a nemůže pustit, s kým má zrovna tu čest. Ne vždy a ne všichni se u zásahu znají.

Dalším aspektem, který otevřel pandořinu skříňku je fakt, že mnohdy dobrovolní hasiči dělají nápisu HASIČI jednoduše ostudu. U pokaženého zásahu, u řízení dopravy, kdy dobrák v hasičském kabátě sprostě vynadá řidiči.

Na sportovní akci, kdy se v hasičských kabátech povalují opilci z řad dobrovolných hasičů. Tyto výstřelky a chyby se pak promítnou do celkového obrazu hasičů, hlavně těch profesionálních. Profesionální hasič totiž v hasičském nechlastá nebo nenadává lidem u nehod. A když náhodou ano, tak to díky oddělenému značení bude jasné a nebude naopak dělat ostudu dobrákům.

Některým profesionálním hasičům už prostě dochází trpělivost, protože nechce být v jednom pytli s dobrákem-žhářem (a že jich začíná být už dost), s dobrákem opilcem v hasičském oblečení nebo ženskou z hasičárny, co si zaplatila 50 Kč členský příspěvek a na sebe si hodila PS II s nápisem HASIČI.


Hasiči jsou jedna velká rodina, dělají to samé

Další rozlišování a škatulkování nemá smysl. Vždyť u zásahu děláme všichni to samé, naše cíle jsou stejné. Vždyť dát si po zásahu nebo po soutěži jedno pivo v PS II nebo v zásahovém ještě neznamená, že jsem opilec.

Když vyjedeme k zásahu, jedeme na pomoc stejně, jako jedou profesionální kolegové, mnohdy jsme i stejně vybaveni.

Navíc je otázkou, kdo by takovou změnu zaplatil. Obec? Od obce čekám peníze na jiné vybavení, než na změnu barvy zásahového kabátu.

A že si vezmu na soutěž PS II? Proč ne? Soutěž je to hasičská a já jsem hasič. Stejně jako kolegyně z ženského družstva, taky jsou to hasičky, mají tedy na uniformu právo.

Sdílet
Seriál: Dva proudy