Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Má smysl pokračovat v pořádání veletrhu PYROS?

Dnes se v našem seriálu názorových proudů podíváme na veletrh PYROS, jehož další ročník před pár dny skončil.


PYROS má dlouholetou tradici. Zažíval výborná i slabší léta. Poslední dva ročníky nebyly úplně úspěšné, přesto má smysl pokračovat. Ekonomická krize postihla v minulosti plno odvětví, hasičské nevyjímaje. Firmy působící v hasičském oboru krizi pociťují. Zrušením veletrhu však ničemu nepomůžeme, ba naopak krizi možná ještě prohloubíme. Udržet veletrh za každou cenu tedy smysl má.

Další důležitou věcí je fakt, že PYROS je jediným mezinárodním veletrhem na území ČR s dlouholetou tradicí. Je zaměřen přímo na hasiče. Zrušením veletrhu PYROS přijde Česká republika o jediné místo, kde se mohou setkávat firmy a hasiči jednou za dva roky.

Přesto PYROS změny potřebuje. Pokud se více přikloní k hasičům samotným třeba zajímavým doprovodným programem, nabídne vystavovatelům nadstandardní servis a udrží ceny na nižší úrovni, má velkou šanci získat svou slávu zpět.


Každým rokem sledujeme úpadek tohoto veletrhu. Od úbytku vystavovatelů, po úbytek toho zajímavého.

Částečně je to tím, že obchody se již dávno přestaly uzavírat právě na veletrzích. Výrobky si můžu prohlédnout téměř do detailu na internetu, pokud chci něco koupit (k hasičům), musím vypisovat výběrové řízení – zkrátka nemám v podstatě ani důvod na nějaký veletrh jet.

Díky webům jako jsou POŽÁRY.cz víceméně vím, co pro své hasiče chci, čtu testy, recenze, sleduju vybavení jiných jednotek.

Kdysi jsem na PYROS jezdil proto, abych viděl novinky, abych viděl vývoj. Dnes se o takovou ukázku vystavovatelé v podstatě ani nesnaží. Například stánek THT předvedl nového… nic. Podvozek Tatra Phoenix je novinka jiné firmy a jeho nástavba? Nic moc převratného. Žádná novinka, kterou bych ještě neviděl. A abych nekřivdil THT, takto bez vývoje to vypadalo na třech čtvrtinách veletrhu. Tedy na třech čtvrtinách pavilonu Z. Ono jen těch nástavbářů tam bylo tak akorát na prsty jedné ruky a ještě by zbylo.

Kdoví, kde se bude PYROS odehrávat v roce 2015. Pokud vůbec. Podle mě totiž podobné akce v dobách internetu a výběrových řízení nemají smysl.

Sdílet
Seriál: Dva proudy