Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Je účelné čerpání evropských dotací, nebo se pro hasiče nakupují nepotřebné věci?

Poslední dobou se (nejen) Hasičskému záchrannému sboru daří čerpat evropské dotace ve velké míře a nakupují se tak spousty věcí. Podle mnohých jsou některé z nich zbytečné a pro hasiče nevhodné, tu druzí naopak nákupy všeho nového vítají.


Evropské projekty, čtyřkolky a sušičky NE!

Hned ze začátku upřesním, že nejsem proti využívání jakýchkoli „evropských“ peněz, což jsou mimochodem stejně peníze nás, členů EU. Ale způsob, kterým je vybíráme, je špatný.

Z aktuálního Integrovaného operačního programu na mě vykoukla věc, které nerozumím. Čtyřkolky… To je opravdu potřebujeme tolik, aby se nákup musel řešit za peníze všech? Pokud nějaký kraj potřebuje kvůli specifickému území čtyřkolky, prosím, ať si je z rozpočtu pořídí. Na plošné úrovni to ale považuju za plýtvání.

Jsou kraje, které se chlubí tím, že zakoupili na územní odbor jednu termokameru. Ve 21. století nechápu. Termokamera má být na každém prvovýjezdovém vozidle, plus se jich má několik povalovat ve skladech, protože zrovna toto je věc, kterou použijí hasiči všude, pokud nejsou zvyklí hasit byt pěti kubíky vody. Namísto deseti čtyřkolek, které využijeme 2× za pět let, mohla být nových kamer pěkná hromádka, resp. hromádka o poznání větší.

Zkrátka mi dotační peníze připadají jako něco ve stylu „kup jakoukoli kravinu, hlavně to musíme utratit“. A to je dle mého názoru špatně, vede to k nákupu nesmyslů na úkor potřebného vybavení.


Evropské projekty, čtyřkolky a sušičky ANO!

Hned jak jsem viděl na tomto webu článek o dalším evropském projektu, začal jsem větřit, že i teď se najde spousta škarohlídů, kterým prostě nebude nikdy nic dobré. Naštěstí se v komentářích pod článkem začaly řešit jiné nepodstatné kraviny a naštěstí se k jádru pudla nikdo „odborně“ nevyjadřoval. Až teď já. :-)

Já jsem pro. Jsem pro čerpání jakýkoliv peněz odkudkoliv. Jistě, příslušníky potkala v minulých letech nemilá událost se snižováním jejich platů a určitě by byli raději, kdyby se peníze objevily na jejich výplatní pásce – ale ne jen z platu je člověk živ, i když samozřejmě ne primárně.

Pokud jsem článek o projektu správně pročetl a pochopil, nakoupena bude spousta vybavení na stanice i pro zásah.

Říkáte si, proč hasiči potřebují čtyřkolky? Neměli by si raději koupit hadice? Nebo vodu? Kdo jim platí vodu? Jenže dnes jsou to právě hasiči, kteří každodenně pomáhají záchranářům s transportem osob z nepřístupného terénu, musí běhat po hořícím lese s hadicemi a ono to po svých není úplně taková legrace, jak to vypadá na videu.

Tak určitě budou čtyřkolky většinou stát v garáži, protože drandit s nimi po dvoře na dvou kolech a předvádět se před holkama, to hasičům samozřejmě nepřísluší. Ale ještě budete vděční, až vašeho dědečka z lesa neponesou dva kilometry hasiči, nýbrž ho k sanitce povezou na čtyřkolce.

Stejně tak radiometry či infračervené spektometry, drahá zařízení k ničemu, může se zdát. Jenže v dnešní době, kdy sledujeme výbuchy v zahraničí i u nás, není žádné nebezpečí dostatečně daleko. Stačí taková neznámá taška v obchodním centru a kdo k ní přijede jako první? Hasiči. A co budou potřebovat?

sadách hydraulického vyprošťování snad není potřeba psát podrobněji, ale u termokamer bych se rád zastavil. Ač se to bude zdát některým hasičům z větších stanic nebo Moravskoslezského kraje divné a v roce 2014 neuvěřitelné, stále existují na území ČR stanice, které termokamerou nedisponují.

Pokud ji chtějí, přiveze ji někdo třeba z nejbližšího okresního města. Do té doby si hasiči u požáru trámu v domě musí vystačit se sekyrou a infračerveným teploměrem – a lidi na ně pak hodně divně koukají, proč jednoduše nevytáhnou tu krabičku kde všechno vidí, ale musí jim zdemolovat zbytečně polovinu domu…

Pračky a sušičky jsou už jen taková třešnička na dortu, i když není efekt primárně vidět, komu by se chtělo jezdit na zásahy ve špinavém a smrdícím zásahovém oděvu? Víc než pár dní určitě nikomu.

Sdílet
Seriál: Dva proudy