Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Mají vozidla RZA u hasičů smysl i v roce 2013?

O prapůvodu „erzet“ nemá smysl hovořit, Narex tým a první vozy RTP Tatra 613 u hasičů, či upravená pražská Volha nebo drážní Ara. V 90. letech pak jejich následníci v podobě automobilů Nissan Patrol, případně Volkswagen Transporter atd.

Ilustrační foto

RZA? Ano, má to smysl

Jejich posádky zachránily stovky ba tisíce lidských životů právě proto, že se jim podařilo dojet k nehodě mnohem dříve, než velkým cisternám.

Že se menší automobil prosmýkne v dopravní zácpě lépe, než běžná CAS prvního výjezdu (nedělejme si iluze o povinnosti zanechání volného pruhu pro IZS, toto vždy neplatí) je nasnadě.

Jeho osádka tak může začít poskytovat pomoc dřív, než dojede zbytek jednotky a právě čas hraje u dopravních nehod velkou roli. Pokud je možné poskytnout adekvátní pomoc dřív, značně se tak zvýší šance na záchranu života postižených osob.

Bohužel početní stavy jednotlivých menších stanic HZS jsou takové jaké jsou a prakticky tak nedovolují využívání vozidel RZA, což je jen a jen k neprospěchu věci. Každopádně vozy RZA smysl a opodstatnění mají.


RZA je již přežitek doby

Koncepce malých RZA s posádkou 1+1 je již dnes přežitek. Přežitek své doby. Opodstatnění měla tato technika v době, kdy byla na stanici jen velká a pomalá Tatra, kterou samozřejmě RZA poráželo na celé čáře.

V dnešní době, kdy umí prvovýjezdové cisterny dosáhnout stokilometrové rychlosti na relativně krátkém úseku, je RZA zbytečné, na vzdálenosti, na které se u nás v republice průměrně jezdí k událostem, toho oproti moderní cisterně příliš „nenažene“.

Nesmíme taky zapomínat na dnešní provoz, ve kterém posádka 1+1 není schopna zabezpečit ani sama sebe a mnohdy tak neví, zda dříve zachraňovat zraněné či vytvářet bezpečný prostor pro práci. S prvovýjezdovou cisternou dorazí celé družstvo, byť zmenšené a práci provedou kvalitněji a bezpečněji jak pro sebe, tak pro zachraňované, nehledě na vybavení.

Sdílet
Seriál: Dva proudy