Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Režim služeb na operačním středisku aneb 12 nebo 24?

V dnešním názorovém střetu se zaměříme na režim služeb na operačních střediscích. Není neznámým faktem, že v republice existují operační střediska, kde se slouží 24hodinové směny, ačkoli jsou víceméně raritou. Obvyklejší systém je 12hodinový. Který je lepší a proč?


Střídání 12 hodinových směn je jednoznačně lepší než 24 hodinovka. Jak pro výkon práce tak pro samotné operační důstojníky. Střídání směn 2× denní, den volna, 2× noční je ideální rozvržení pracovní doby. Každý den jste doma, mezi denní a noční službou máte 24 hodin volno a po 4 denní práci máte 4 dny volna.

U 24 hodinových služeb nemáte prakticky volný víkend (příchod v sobotu ráno unavený a v pondělí zase do práce). U jednotek zaznívá argument o předání technice a služeb. Dělat je ráno a večer prý je nemožné nebo nevhodné. Možná ano, ale u operačních středisek přebírání techniky odpadá. Navíc při 12 hodinové službě odcházíte domů, 24 hodinovka může být únavná, zvlášť pro operačního důstojníka.


Služba 24hodin má několik zásadních a nepřeberných výhod. Za jednu z nich považuju to, že mám k dispozici vždy „svou“ směnu. Bezvadně znám lidi, se kterými při zásazích komunikuju, vím, jakým způsobem události řeší, po letech spolupráce je mi jasné, jakou taktiku nasadí a jakou podporu mám „svému“ veliteli vyslat, vím to téměř předem.

Následné dva dny volna jsou vhodné pro přivýdělek a ještě mi zbude čas pro mě samotného. Kdybych sloužil 12ky, už bych ráno myslel na to, že musím na noční, po noční bych dospával apod. To vše při 24hodinovém režimu odpadá.

Sdílet
Seriál: Dva proudy