Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasičští experti míří do Afghánistánu

Dva příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se v následujících několika týdnech podělí o svoje bohaté profesní zkušenosti s představiteli orgánů krizového řízení (KŘ) a Hasičského záchranného sboru (HZS) v hlavním městě afghánské provincie Lógar Pol-e-Alam.

Ilustrační foto

Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Lógar se v rámci svých projektů plně zapojil do organizace, přípravy a zvýšení kvalifikace složek KŘ a HZS. Cílem řady školení a výcviku pod vedením českých hasičů je, aby například místní hasičské jednotky a orgány krizového řízení byly schopny účinně provádět základní zásahy ve všech oblastech činnosti KŘ a HZS a to především k záchraně osob, majetku, a to při teroristických zásazích, při živelních pohromách, ale také při technických zásazích jako je evakuace osob, otevírání prostor, práce ve výšce a nad volnou hloubkou a činnosti při dopravních nehodách.

Funkční systém tamního krizového řízení a Hasičského záchranného sboru je nedílnou součástí fungování státu.

Své zkušenosti budou tamním hasičům předávat špičkoví čeští hasičští experti, a sice plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitel HZS Libereckého kraje, mimo jiné nositel státního vyznamenání „Medaile za zásluhy III. stupně“, za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů, které obdržel od prezidenta republiky za řízení nasazování sil a prostředků hasičských jednotek a integrovaného záchranného systému při povodních v Libereckém kraji v roce 2010.

Do Afghánistánu letí také plk. Ing. Milan Zobač, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb HZS Libereckého kraje.


Je pro nás opravdu velkou ctí, že můžeme své profesní zkušenosti předat kolegům v Afghánistánu. Připravili jsme pro ně základní záchranářský výcvik a návrh systému odborné přípravy.

Rádi bychom na základě analýzy provedené na místě navrhli pravidla pro rozmístění záchranných jednotek, systém vyžadování a poskytování pomoci a rozdělení kompetencí mezi jednotlivými složkami krizového řízení.

Roman Hlinovský


Vycházíme z toho, že Integrovaný záchranný systém je v České republice do detailu propracován a tak bude velmi důležitou částí našeho programu předat naše zkušenosti s organizací a svoláváním orgánů krizového štábu pro rychlou, úspěšnou, efektivní a účinnou koordinaci záchranných a likvidačních prací při rozsáhlých mimořádných událostech.

Milan Zobač


Realizace pobytu českých hasičů v Afghánistánu je uskutečněna v součinnosti s Ministerstvem zahraničních věcí ČR – Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) Lógar.

Sdílet
Seriál: Afghánistán 2012