Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mise libereckých hasičů se chýlí v Afghánistánu ke konci

Mise dvou libereckých hasičů – ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Ing. Romana Hlinovského a ředitele odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb plk. Ing. Milana Zobače v Pol-e-Alam v provincii Lógar v Afghánistánu končí. Výsledkem je ucelený koncepční materiál věnovaný krizovému řízení a požární ochraně.

„V zemi jako Afghánistán je to velmi obtížné, protože ne vždy jsou zcela zřejmé kompetence jednotlivých úřadů. Počínaje centrální úrovní a konče místní samosprávou,“ nastínil Roman Hlinovský. V průběhu pobytu se zaměřili nejenom na teoretickou, ale i na praktickou část výcviku.

Snažili jsme se ukázat vhodným řídícím pracovníkům, kteří mají určitou rozhodovací pravomoc, že navržený systém je výhodný pro jejich další práci,“ upřesnil Milan Zobač.

Během mise střídali naši hasiči teoretickou a praktickou část tak, aby se kromě řídících pracovníků mohli setkat i s jejich podřízenými a získali tak zpětnou vazbu o tom, jak skutečně výcvik a příprava tamních příslušníků probíhá.

Mezi opatření, která svým afghánským kolegům nakonec doporučili, patří zejména ty, jež nevyžadují významnější náklady a je možné je realizovat se stávajícími prostředky a ve stávajících prostorách.

V případě Departmentu Crisis Management a Fire Department je to zejména pravidelná odborná příprava a vzájemná komunikace. Zásadní je, aby si zúčastněné strany uvědomily, že taková systémová činnost usnadní a urychlí jejich další rozvoj,“ konstatoval Roman Hlinovský.

Včerejší den byl věnován slavnostnímu ukončení kurzu pro příslušníky Fire Department Pol-e-Alam.

Každý z účastníků kurzu se umí samostatně zakotvit, zachránit z výšky nebo spustit do hloubky svého kolegu nebo zachraňovanou osobu, slanit se a použít improvizovaný způsob záchrany.

K nově nabytým vědomostem a dovednostem dostali naši kolegové dvě sady vybavení pro činnosti ve výškách a nad volnou hloubkou, kterou pro ně objednala civilní část Provinčního rekonstrukčního týmu na základě našeho doporučení.

dokončil Milan Zobač

Sdílet
Seriál: Afghánistán 2012