Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mise splněna! Liberečtí hasiči položili v afghánské provincii základy požární ochrany

Včera se konalo tiskové setkání s libereckými hasiči, kteří jako vůbec první profesionálové působili v afghánské provincii Lógar Pol-e-Alam. Právě zde strávili necelých dvacet dní a za tu dobu museli zvládnout téměř nemožné.

Rychle se zorientovat v nových podmínkách, zhodnotit dosavadní fungování tamních hasičů a navrhnout jim systém požární ochrany.

Mise v Afghánistánu se zúčastnili dva členové Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, ředitel HZS LK plk. Ing. Roman Hlinovský a plk. Ing. Milan Zobač, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb.

Vedle návrhů systémových opatření pro budoucí rozvoj krizového řízení a požární ochrany v regionu připravili pro své afghánské kolegy z Fire Department Pol-e-Alam praktický výcvik. Ten hasiči s nadšením vítali, neboť fungují zcela jinak než čeští hasiči.

Naši hasiči jsou vlastně univerzálními záchranáři, kteří zdolávají požáry, pomáhají u dopravních nehod, zachraňují v nepřístupném terénu, z výšky z hloubky, pod vodní hladinou, v sutinách, zasahují při úniku nebezpečných látek či technické pomoci. Afghánští hasiči se naopak zaměřují úzce na záchranu obyvatel při požárech, organizačně spadají pod policii a jsou tak členy ozbrojených složek.

Po praktickém školení našich hasičů umí afghánští kolegové základní lezecké dovednosti.

Každý z účastníků kurzu se umí samostatně zakotvit, zachránit z výšky nebo spustit do hloubky svého kolegu či zachraňovanou osobu, slanit se a použít improvizovaný způsob záchrany.

K nově nabytým vědomostem a dovednostem dostali naši kolegové dvě sady vybavení pro činnosti ve výškách a nad volnou hloubkou, kterou pro ně objednala civilní část Provinčního rekonstrukčního týmu na základě našeho doporučení.

sdělil Milan Zobač

Velkým přínosem mise našich specialistů je ucelený koncepční materiál věnovaný krizovému řízení a požární ochraně v provincii Lógar Pol-e-Alam.

Z výsledků prvotní analýzy vyplynuly tři úrovně návrhů systémového řešení a opatření. V první úrovni jsou organizační opatření na provinční úrovni bez nutnosti použít finanční prostředky. Druhá úroveň řeší technická opatření na lokální úrovni vyžadující finanční prostředky a třetí je zaměřena na organizační a technická opatření na centrální úrovni,“ uzavřel Roman Hlinovský.

Realizace pobytu českých hasičů v Afghánistánu byla uskutečněna v součinnosti s Ministerstvem zahraničních věcí ČR – Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v Lógaru. Mise trvala od 10. do 28. května 2012.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: Afghánistán 2012