Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se hlásí z Afghánistánu, mají za sebou školení, zdravotnické i bezpečnostní

Prostřednictvím HZS Libereckého kraje dva hasičští experti posílají první zprávy z Afghánistánu, kam odletěli podělit o svoje bohaté profesní zkušenosti s představiteli orgánů tamního krizového řízení.


13. května 2012:

Dobrý večer z Logaru,

dnes jsme absolvovali další ze série školení. Tentokrát základní zdravotnické od kolegy z AČR. Používají obdobné postupy jako hasiči. Na rozdíl od nás se však přibližují k ZZS a používají velmi jednoduché, ale moderní a efektivní vybavení.

Fotografií bohužel moc nemáme. Na základně se fotit nesmí a do výcvikového prostoru, kde budeme cvičit hasiče s Pol-e-alam se dostaneme až v dalších dnech.

Pokud zítra dorazí vybavení pro záchranu osob z výšek a nad volnou hloubkou, které jsme dohodli s kolegy z PRT, budeme mít možnost nafotit praktický výcvik.


12. května 2012:

Dobrý večer již ze základny Shank.

Přiletěli jsme dnes odpoledne z Kábulu a jsme ubytovaní v české části americké základny. Absolvovali jsme prvotní školení, které nám poskytli zástupci AČR. Bylo zaměřeno na dodržování pravidel na základně a na obecná pravidla při jednání s místními obyvateli.

Jedním ze základních pravidel je nesdělovat konkrétní termíny a časy, takže mohu psát jen obecné informace. Vlastní internetové připojení zatím nemáme zřízeno, a proto využíváme počítač PRT.

Dohodli jsme i předběžný program s kolegy od civilní části PRT. V nejbližších dnech bychom se měli sejít s pracovníky krizového řízení z úřadu guvernéra a s velitelem jednotky hasičů z krajského města. Naším cílem je zjistit stav a možnosti záchranných složek.


11. května 2012:

Přeji Vám všem dobré ráno z Kábulu.

Včera (10. května 2012) jsme ve 22.00 hodin odletěli speciálem AČR z letiště Kbely a přistáli na letišti v Kábulu dnes (11. května 2012) ve 4.00 ráno (v půl sedmé místního času).

Jsme ubytováni na základně NATO KAIA v Kábulu a čekáme na přepravu do místa našeho působiště, tedy na americkou základnu FOB Shank v Logaru. Pokud vyjde počasí a bude k dispozici letadlo, mohli bychom odletět zítra.

Jsme v kontaktu s pracovníky civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu, se kterými se přepravíme do Logaru a zjišťujeme praktické informace z běžného života v zemi.

Můžeme využít bezdrátového připojení k Internetu, které zde bez větších problémů funguje.

HZS Libereckého kraje

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Seriál: Afghánistán 2012