Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Mise Afghánistán“ IV.

Dnes se s vámi podělíme o informace a fotky z praktického výcviku afghánských hasičů. Výcvik samozřejmě připravili naši specialisté – ředitel HZS LK plk. Ing. Roman Hlinovský a plk. Ing. Milan Zobač, ředitel odboru operačního řízení a komunikačních a informačních služeb.

Ti odletěli do Afghánistánu minulý týden a působí v provincii Lógar Pol-e-Alam. Jejich cílem je analyzovat stav záchranných prací a krizového řízení. „Včera jsme se ve výcvikovém prostoru místní policie připravovali na školení a kromě drobného deště se silným větrem plným písku se neudálo nic zajímavého. Dnes jsme měli první praktický výcvik s kolegy z Fire Department Pol-e-Alam,“ popisuje ředitel HZS LK.

Ještě před školením tamním kolegům představili Hasičský záchranný sbor ČR a jeho hlavní činnosti a úkoly. Poté předvedli ukázky slanění a výstupu pomocí stupadel a příslušníky Fire Department naučili základní uzlovou techniku.

„Praktický výcvik byl zaměřený na spuštění osoby z výšky záchranářem a slanění hasiče do hloubky. Do výcviku se aktivně zapojil i zástupce velitele jednotky a řekl nám, že dosud neměli příležitost se takových činností účastnit. Znalost základní techniky pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou jim chyběla a rádi ji využijí,“ tlumočil spokojenost afghánských hasičů Roman Hlinovský.

Od nás putovala na základnu Shank také otázka směřující k jejich pobytu. Jak se vojáci na české hasiče dívají? „Pro vojáky jsme jednak něco navíc k jejich běžným povinnostem, protože se o nás starají. A spolupráce je to dobrá, protože nám ve všem vycházejí vstříc. Na druhou stranu jsme pro ně něco trochu exotického, protože hasiče tu ještě neměli. To se týká velení českého kontingentu. Co se týká ostatních českých vojáků, tak se s nimi mezi prací potkáváme, zdravíme a sem tam prohodíme něco o hasičích. Vojáky U. S. Army vidíme hlavně v jídelně a na cestách mezi výcvikem, ale ještě jsme neměli příležitost se s nimi dát do hovoru,“ odpověděl ředitel HZS LK.

Sdílet
Seriál: Afghánistán 2012