Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vláda neschválila návrh novely zákona o pojišťovnictví. Hasiči procenta z pojištění nedostanou

Na programu jednání vlády byl dnes mimo jiné také Návrh poslanců Rudolfa Chlada, Jeronýma Tejce a Jana Pajera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění zákona č. 409/2010 Sb. a zákona č. 188/2011 Sb.

V něm se mimo jiné píše:

  1. Pojišťovna je povinna nejpozději do 31. března odvést na k tomuto účelu zřízený účet Ministerstva vnitra (dále jen „speciální účet“) 6 % z předepsaného pojistného z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla11a) přijatého za předchozí kalendářní rok.
  2. Ministerstvo vnitra přerozdělí do 30. dubna kalendářního roku, v němž byl proveden odvod podle odstavce 1, (dále jen „příslušný rok“) tři pětiny finančních prostředků uložených na speciálním účtu hasičským záchranným sborům krajů, záchrannému útvaru a Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy, zřízeným podle zákona o Hasičském záchranném sboru, na úhradu nákladů spojených s pořízením a údržbou požární techniky a věcných prostředků požární ochrany potřebných pro jejich činnost.
  3. Dvě pětiny finančních prostředků uložených na speciálním účtu Ministerstvo vnitra přerozdělí do 30. dubna příslušného roku krajům; při stanovení konkrétní části finančních prostředků postupuje podle odstavce 4. Kraj přerozdělí poskytnuté finanční prostředky podle návrhu Ministerstva vnitra do 31. října příslušného roku obcím spravujícím jednotku sboru dobrovolných hasičů, která je zařazena do seznamu jednotek v rámci nařízení kraje, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany, na úhradu nákladů spojených s pořízením a údržbou požární techniky a věcných prostředků požární ochrany potřebných pro činnost takové jednotky. Přitom upřednostní obce spravující jednotku s územní působností. Hlavní město Praha přerozdělí poskytnuté finanční prostředky obdobně městským částem.

Návrh zákona byl zpracován na základě dlouhodobého záměru využít pro financování jednotek požární ochrany určité procento z příjmu pojišťoven, získaného v souvislosti s poskytováním pojistné ochrany (povinné pojištění motorových vozidel).

Každá koruna vložená na činnost integrovaného záchranného systému se státu každý rok vrací. V roce 2011 činily uchráněné hodnoty jen u požárů 8,079 mld. Kč, zatímco např. rozpočet Hasičského záchranného sboru ČR byl 7,195 mld. Kč. Hodnoty uchráněné zásahy při dopravních nehodách a hodnoty uchráněné dalšími technickými zásahy (norné stěny na vodních tocích, odstraňování spadlých stromů, odstraňování ledu z vodních toků atd.) nelze finančně kvantifikovat. Vezme-li se však v úvahu, že zásahy na požáry oscilují mezi 18 až 20 % celkového počtu zásahů Hasičského záchranného sboru ČR, pak lze předpokládat, že uchráněné hodnoty by se pohybovaly o řád výše.

Návrh zákona vládou chválen nebyl. Důvodem byla obava o zvýšení plateb za povinné ručení

Celý návrh zákona najdete v příloze našeho článku.

Sdílet
Přiložené soubory
navrh_zakona.pdf zobrazit online PDF 320 kB
Seriál: Novela zákona o pojišťovnictví ve vztahu k hasičům