Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Komplexní pozměňovací návrh novely zákona o pojišťovnictví byl dnes schválen v hospodářském výboru, hasiči se přiblížili k novému systému spolufinancování

Jedno lidové rčení praví, že je lepší vyhořet než se stěhovat. To by Vám asi řekli všichni ve

chvíli, kdy musí všechny věci nashromážděné v průběhu života přebrat, roztřídit, zabalit a uložit bezpečně do krabic tak aby v daný termín, myšleno přistavení stěhovacího auta před jejich byt nebo dům, bylo vše na jedné hromadě.

Pak je tu ale druhá skupina lidí, která požár vlastního bytu či domu skutečně zažila. Odpověděli by Vám stejně? Tito lidé během pár minut přišli buď o značnou část svých věcí, nebo úplně o všechno.

Přišli o věci, které již nikdy z krabic nevybalí. A v takovou chvíli lidé nemyslí na to, že jim shořel poslední model televize nebo drahé stereo. To jsou věci, které si z vyplacené pojistky mohou znovu koupit.

V takovou chvíli pláčou nad tím, že už nikdy nezískají zpátky perníkové srdce, které dostali z lásky, obrázky dětí, které jim namalovali pro radost, oblíbený ubrus po babičce. Prostě vzpomínky…. To, co se penězi nahradit nedá.

V takový moment by Vám řekli, že by se klidně stěhovali každých 14 dní, a že peníze od pojišťovny jim sice vyřeší bydlení, což určitě v danou chvíli je prioritou, ale že by dali nevím co za to, aby se tohle nikdy nestalo, nebo kdyby mohli uchránit aspoň zlomek z věcí, které jim něco nebo někoho připomínají.

A právě ochrana životů, zdraví a majetku je práce a poslání hasičů.

V této souvislosti je dobré připomenout, že jen v loňském roce hasiči při požárech uchránili hodnoty za více jak 10 miliard korun (přesně 10 637 936 000). A to je nějakých vzpomínek… I proto je potřeba se na celou situaci, vzniklou snahami o přijetí novely zákona o pojišťovnictví, nově tedy novely zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, novely zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky a novely zákona o daních z příjmů, který v sobě má zakotveno zapojení pojišťoven do financování jednotek požární ochrany, podívat i z jiné stránky než z té, že se opět bude muset zdražit pojištění.

Na takto postaveném systému totiž nemůže nikdo prodělat. Hasiči budou mít více finančních prostředků na obnovu, již teď výrazně zastaralé, techniky. Pojišťovnám se prostřednictvím větších uchráněných hodnot sníží výdaje na vyplácení pojistného plnění a občanům budou moct hasiči lépe uchránit nejen prioritní životy a zdraví, ale i majetek, který má pro ně emocionální hodnotu.

A co se týká nuceného zdražování pojištění, to je otázka, kterou by si měly položit pojišťovny samy. Je nezbytné zdražovat pojistné, když téměř stejné pojišťovny na Slovensku mají pojistné nastaveno v podobné výši a i přitom dokáží hasičům odvádět celých 8% (na rozdíl od ČR, kde jsou v jednání pouze 3 % a odlišným systémem odvodu). Peníze, které hasičům poskytnou, budou sloužit primárně k obnově techniky a zlepšení úrovně poskytovaných služeb občanům, a to zejména se jistě promítne u dopravních nehod.

Laicky řečeno, pokud budou mít díky pojišťovnám hasiči lepší vybavení, rychlejší auta, modernější techniku, projeví se to v kvalitě zásahu, kdy u dopravní nehody zasáhnou rychleji a lépe, tím pádem nejen že ušetří peníze pojišťovně, která bude muset škodu zaplatit, ale lidem uchrání to nejdůležitější, pokud teď na chvíli pomineme životy, majetek, který je pro pojišťovnu jen majetkem, ale pro konkrétního člověka jsou to vzpomínky, jeho celý život.

Pojišťovny tak prostřednictvím hasičů rozšíří svoje služby. Nebudou již pouze finanční podporou pro ty, kteří se setkali s nepřízní osudu, ale zprostředkovaně se zasadí i o to, aby škody na životech, zdraví a na majetku nebyly tak vysoké.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Přiložené soubory
hosp_vybor.pdf zobrazit online PDF 108 kB
Seriál: Novela zákona o pojišťovnictví ve vztahu k hasičům