Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Morálka versus plnění přímých příkazů, mají hasiči být jako stroje?

Vzhledem k „situaci“ ve Španělsku přinášíme dva pohledy na principy rozkazů a jejich plnění. Kam až má sahat lidskost a morálka při výkonu služby a kam až nechat zajít stanovování hranic?

Ilustrační foto

Jen morálka odlišuje lidi od strojů

Víte, čím se liší člověk od stroje? Člověk má morálku a city. Stroj udělá (zatím) přesně to, co mu řeknete. Ať je to opracovat díl v automobilce, uklidit vám obývák, nebo zabít vaši kočku vrtákem. Člověk dokáže opracovat díl v automobilce, uklidit obývák, ale devadesáti devíti procentům obyvatelstva na světě by se měla morálně příčit už jen myšlenka na zabití kočky vrtákem.

Napsat, že hasiči mají dělat všechno, co se jim řekne, je jednoduché. Protože si neumíme nebo nechceme připustit, že by jednou ty rozkazy mohly zajít za únosnou mez. Začne to všechno jednoduše…

Uhaste požár. Zachraňte lidi. Zachraňte kočku ze stromu. „Ukliďte“ mi včely. Zameťte tu silnici. Postříkejte ty demonstranty. Otevřete mi byt. Odtáhněte mi auto. Pomůžete mi vyměnit kolo? Uhaste ten požár mezi fanoušky. Pomůžete nám snést pacientku? Pomůžete nám vystěhovat tuhle babičku na ulici? Bude požár, tohohle nechte umřít.

Kolik z těchto „úkolů“ hasiči dělají, kolik jich dělali a už dělají, kolik jich budou dělat, kolik jich dělat nebudou? Doba se mění, některé práce přerostou přes únosnou mez, některé si hasiči nechají zaplatit.

Nechají si v budoucnu hasiči zaplatit třeba to zmíněné vystěhování osoby na ulici? Pravděpodobně ano, pokud se neozvou. A to je to, co udělali hasiči ve Španělsku. Navzdory „přímému“ rozkazu. Je v nich totiž lidskost.


Hasič je dobře namazaný stroj

Víte, čím se liší člověk od stroje? Člověk má morálku a city. Hasič má taky morálku a city, ale spoustu svých emocí musí u zásahu potlačit, aby fungoval. Aby fungoval jako stroj, dobře namazaný.

Hasičské jednotky, ať už profesionální nebo dobrovolné, jsou vojensky organizované skupiny, ať se to někomu líbí nebo ne. Ostatně komu se to nelíbí, nemusí být jejich příslušníkem, resp. členem.

Pokud velitel vydá rozkaz a tento rozkaz není v rozporu s platnou legislativou, hasič by měl vypnout hlavu a rozkaz provést. Protože kvalitně provedený zásah je práce jednotlivých součástek, hasičů, soukolí jako ve stroji. A ve stroji se také každé kolečko netočí tak, jak by chtělo. Kolečka se točí tak, jak se po nich při jejich činnosti požaduje. Jak požaduje jejich obsluha, jejich velitel.

Pokud hasiči ve Španělsku odmítli splnit přímý rozkaz svého velitele a činnost, kterou onen rozkaz nařizoval, byla legální, porušili pracovní morálku. Zřejmě takovou práci nechtějí dělat. Mohou si najít jinou.

Sdílet
Seriál: Dva proudy