Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Popovodňový úklid začíná, v Praze hasiči lovili z Vltavy ocelový ponton

V pátek, 7. 6. 2013 již na mnoha místech voda v postižených oblastech jednotlivých krajů začala opadávat, pro profesionální a dobrovolné hasiče se tak rozjela náročná činnost v rámci likvidačních popovodňových pra­cí.


21:01 – PHA: Jednotka HZS hl. m. Prahy ze stanice 5 Strašnice zasahovala dnes na ulici K Přehradám (Zbraslav), kde pomocí automobilového jeřábu vyzvedla z vody ocelový ponton Pražské paroplavební společnosti. Tento ponton byl již 2. 6. 2013 pomocí trhaviny odstřelen pyrotechniky HZS z důvodu jeho možného utržení a ohrožení mostů v hlavním městě.

Po celou dobu zůstal u břehu a nyní se musel dostat z vody ven. Hasiči provedli jeho vytažení a naložení na přperavník, odvoz si zajistil majitel, uvedl pro server POŽÁRY.cz řídící důstojník směny B Josef Křen.


20:02 – ČR: Zahraniční odřady již dorazily na místa určení

Tři povodňové odřady z HZS kraje Libereckého, Jihomoravského a z Vysočiny jsou již na cestě do Středočeského kraje, kam dorazí v nejbližších chvílích. Odřady, který každý čítá 25 osob, budou nasazeny na čerpaní vody ze zatopených oblastí. Pro zasahující hasiče budou na místě tvořit zázemí kontejnery nouzového přežití a bude zde také 6 dekontaminačních stanovišť.

Do cílových destinací už dorazily také odřady ze Slovenska a Polska. Slovenský odřad je složen ze 7 osob a obsluhuje velkoobjemové čerpadlo s výkonem 250 l/s. Nasazen je v Litoměřicích. Polský odřad je nasazen v Mělníku, čítá 8 osob a obsluhuje čerpadlo s objemem 750l/s. Každému odřadu je přidělen styčný důstojník z HZS ČR.

Na žádost Ústeckého vyslala Armáda ČR na Litoměřicko základnu, která bude během zítřka stavět stanové městečko pro dobrovolné hasiče, kteří do oblasti dorazí.

Pomoc dobrovolných hasičů bude při likvidačních pracích potřeba od začátku příštího týdne. V tuto chvíli ještě neopadla voda v této oblasti natolik, aby se mohlo s likvidací následků povodní začít. Prosíme proto jednotlivé SDH obcí, aby počkaly s vysláním svých jednotek do Ústeckého kraje prozatím do pondělí 10. 6. 2013.

Hasičský záchranný sbor i nadále realizuje humanitární pomoc, distribuuje vysoušeče a pomáhá při likvidačních pracích. S dostatečným množstvím vysoušečů je počítáno i pro Ústecký kraj, který je bude potřebovat začátkem příštího týdne.


17:55 – STČ: Jak probíhají již druhý den likvidační práce a začíná obnova Veltrus, se můžete podívat v tomto videu:


16:41 – ÚLK: Vynaložené síly a prostředky v Nových Kopistech přinesly očekávaný efekt. Voda v obci znatelně klesla. Hasiči si pomocí vrtulníku zmapovali pohyb vody v lagunách v okolí obce. V obci jsou nasazena tři čerpadla, z nichž dvě jsou vysokokapacitní. Voda je dálkový vedením odváděna tak, aby odtekla do Labe.

V oblastech zasažených povodní začal působit Psychosociální tým HZS ČR. Členové navštívili první lokality v Povrlech, Terezíně, Nových Kopistech, Pístech a dalších místech, kde bylo potřeba vysvětlovat občanům situaci a předat jim přesné informace.


15:24 – VYS/JHM/LBK/STČ: Do Středočeského kraje míří tři povodňové odřady z HZS kraje Libereckého, Jihomoravského a z Vysočiny.

Odřady, který každý čítá 25 osob, budou nasazeny na čerpaní vody ze zatopených oblastí. Pro zasahující hasiče budou na místě tvořit zázemí kontejnery nouzového přežití a bude zde také 6 dekontaminačních stanovišť.

Povodňová voda je totiž kontaminovaná, a tak je potřeba s ní také pracovat. To neplatí jen pro hasiče, ale i pro občany, kteří si sami uklízí své domovy. Je potřeba dodržovat přísná hygienická pravidla, používat při úklidu rukavice, pravidelně si dezinfikovat ruce a každé, i drobné zranění si nechat řádně ošetřit.

Na Mělnicko míří i pomoc dobrovolných hasičů z Libereckého kraje. Velká skupina jednotek SDH obcí bude na místě nasazena při likvidaci následků povodní.


15:21 – OLK/PHA: Odřad ve složení tří příslušníků HZS Olomouckého kraje, územního odboru Přerov a šesti členů jednotky SDH Přerov I – Město byl vyslán 7. 6. 2013 ve 12:30hod s velkokapacitním čerpadlem MČS 600 SIGMA do Prahy na výpomoc při řešení povodňové situace.

Tato speciální technika a hasiči se připojí k již nasazeným jednotkám PO, které intenzivně pracují na odstraňování následků povodní. Město Přerov a HZS Olomouckého kraje dali nabídku na využití velkokapacitní čerpací stanice již v pondělí 3. 6. 2013. Nyní bylo této nabídky využito a čerpadlo by mělo být nasazeno v Praze – Chuchli a dále operativně dle místních potřeb.


15:07 – JHČ: Dva muži utonuli v pátek těsně po poledni poté, co se s nimi převrhl raft pod jezem u Herbertova na rozvodněné Vltavě. Další tři se podařilo zachránit. Na místě události zasahovali hasiči, policie, LZS, ZZS JHČ a Trans Hospital.

Skupina 5ti vodáků, mužů středního věku, se rozhodla, že sjedou divokou vodu, na velkém gumovém člunu. Ačkoli je několikrát varovali jak policisté obvodního oddělení Lipno nad Vltavou – služebna Vyšší Brod, tak i ostatní přítomné osoby, muži sedli na člun a vydali se po směru toku řeky k Českému Krumlovu. Když přijeli k jezu v Herbertově, po přejetí bubnu se člun převrátil a někteří muži vypadli do vody. To viděli svědci a okamžitě informovali záchranáře na lince tísňového volání 112. Po této informaci okamžitě na místo vyjely všechny složky Integrovaného záchranného systému. První byli na místě policisté z obvodního oddělení Lipno nad Vltavou – služebna Vyšší Brod a snažili se topícím se osobám pomoc. Vzápětí dorazili i příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.

Společnými silami se záchranářům, v nasazení vlastního života, podařilo z řeky vytáhnout tři muže, další dva však bohužel utonuli. Jeden z utonulých mužů byl vytažen u blízkého kempu „U tři veverek“, druhého muže vyprostili zaklíněného u stromu vprostřed řeky, odkud ho vytáhli pomocí záchranného člunu na pravý břeh řeky.


13:36 – PHA/ČR: K povodňové situaci společně za účasti premiéra zasedl Ústřední krizový štáb a Ústřední povodňová komise

Dnes, 7. června 2013, proběhlo další společné zasedání Ústřední povodňové komise (ÚPK) a Ústředního krizového štábu (ÚKŠ), tentokrát za účasti předsedy vlády Petra Nečase.

Jednotliví členové ÚKŠ a ÚPK podali informaci o aktuální situaci a přijatých opatřeních, o činnosti svých úřadů a dalších činnostech, které budou prováděny v souvislosti s povodněmi.

Kompletní informace ze zasedání Ústřední povodňové komise (ÚPK) a Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) naleznete ZDE.


13:17 – HKK/PHA/STČ: Již čtvrtý den pomáhají profesionální hasiči Královéhradeckého kraje také v jiných krajích, které zasáhla ničivá povodeň. První pětičlenný odřad hasičů z centrální stanice Hradec Králové s mobilní čerpací stanicí Sigma 400 K1 vyjel v pondělí 3. červa večer na pomoc do vodou zatopené městské části Prahy 5 – Zbraslav.

Po ustavení velkokapacitního čerpadla, které dokáže přečerpat až 620 litrů za sekundu, začali hasiči v noci z pondělí na úterý 4. června odčerpávat vodní lagunu v ulici Šůrova. Během úterý se přesunuli s čerpadlem na další místo v městské části Zbraslav. Ve středu 5. června kolem 20.00 hodiny byl odřad odvelen do Černošic u Prahy ve Středočeském kraji, kde celou noc pokračoval v odčerpání velkého množství vody.

Včera 6. června v osm hodin ráno vyjel na místo nový pětičlenný odřad složený ze tří hasičů z centrální stanice Hradec Králové a dvou z územního odboru Rychnov nad Kněžnou. Čerstvé síly vystřídaly stávající odřad a ihned se přesunuly do Řevnice ve Středočeském kraji, kde po celý den a noc odčerpávaly vodní lagunu.

Kromě pomoci lidem zasažených povodní královéhradečtí hasiči také pomáhali ženě, která v místě působiště odřadu upadla z kola a zlomila si nohu. Hasiči ji ošetřili a postarali se o ni až do chvíle než na místo dorazila zdravotnická záchranná služba, která zraněnou ženu převezla do nemocnice.

Po odčerpání vody ze zatopené oblasti bude odřad s největší pravděpodobností přesunut do dalších zasažených obcí.


12:36 – PLK: Od dnešní půlnoci do 8:00 hodin ráno hasiči u Hartmanic odstraňovali strom se silnice, v Robčicích čerpali lagunu ze silnice. Jednotka SDH Horní Bříza vyjela do Středních Čech, konkrétně do Dobřichovic, pomoct s odstraněním následků po povodních.

Včera doručilo Ústředí krizového štábu MV vypracovanou příručku „Krizový manuál pro obce – povodně 2013“. Tato stručná příručka podává informace o všech základních problémech, se kterými se obce musí po povodních vypořádat a jakým způsobem. Věnuje se například tomu jak likvidovat odpady po povodni, jak žádat o věcné zdroje, jaká jsou základní pravidla hygieny po záplavách apod.

HZS Plzeňského kraje bude dnes Krizové manuály distribuovat do všech obcí, přednostně do těch povodněmi zasažených. Dle statistických údajů povodně zasáhly 113 obcí.

HZS Plzeňského kraje dostalo od obcí požadavek na poskytnutí věcných prostředků na likvidační práce po povodních. Z našich prostředků budeme zapůjčovat vysoušeče. Činností krizového štábu byly zajištěny další prostředky od sponzorů, zejména vědra, lopaty, košťata, desinfekční prostředky… Během dneška se budou prostředky rozvážet do postižených obcí.

V tuto chvíli jsou již nasazena všechna velkoobjemová čerpadla, která ČR má. Z toho důvodu ústřední krizový štáb dne 6. června na svém jednání rozhodl o využití zahraniční nabídky Polska a Slovenska a požádal tyto státy o vyslání odřadů na velkokapacitní čerpání vody. Odřady budou nasazeny v průběhu dne 7. června. V Ústeckém kraji, konkrétně v Litoměřicích bude nasazen odřad ze Slovenska (8 osob) a ve Středočeském kraji odřad z Polska (7 osob).


09:40 – MSK/STČ/ÚLK: Velkokapacitní čerpadla z Ostravy budou v Čechách i přes víkend

Celý následující víkend budou čerpat vodu z lagun na Nymbursku a Litoměřicku dvě výkonná velkokapacitní čerpadla z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – Sigma a Somati. První z nich účinně pomáhá v obci Úmyslovice (okres Nymburk), druhé v chemičce v Lovosicích (okres Litoměřice).

Několikahektarová vodní laguna v Úmyslovicích zabere Sigmě (o maximálním výkonu 24 kubíků za minutu) a její osádce několik dní čerpacích prací. Od středy, kdy tu Sigma pracuje, klesla hladina o 15 centimetrů a nejsou již zatopeny domy, pouze zahrady a pole. Voda se do laguny tlačí zespodu. Během pátku 7. 6. 2013 (tedy dneška) přijedou do Úmyslovic dva hasiči z HZS MSK na vystřídání svých kolegů – původní obsluhy.

Druhé čerpadlo z HZS MSK – Somati – začalo čerpat v lovosické chemičce ve čtvrtek ráno vodu za protipovodňovými zábranami u řeky Labe, která se do chemičky tlačí kanalizací a průsaky v bariéře. Od čtvrtečního rána díky společné činnosti s automobilovým čerpadlem z DEZA Valašské Meziříčí (okres Vsetín) zde klesla hladina odhadem až 40 centimetrů. Čerpací stanice Somati má maximální minutový výkon 8 kubíků, čerpadlo z DEZA jen o dva kubíky nižší.


09:35 – PHA: Profesionální i dobrovolní hasiči stále odčerpávají vodu z pražské ZOO. Takto to nyní vypadá u pavilonu goril, které jsou stále v povodňové věži:


08:55 – ČR: Hlavní činností hasičů je teď čerpání vody

Jednotky PO zasahovaly u 5.800 události v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni 22.000 profesi­onálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013). Osm osob bylo v důsledku povodní usmrceno.

V postižených oblastech je nasazena speciální ženijní technika Záchranného útvaru HZS ČR. Jen během včerejška 6. 6. 2013 bylo nasazeno celkem 37 ks speciální zásahové techniky. Hlavním úkolem je nyní odčerpávání vody velkokapacitními čerpadly. Celkem je nasazeno 60 ks čerpadel (plovoucí a kalová).

Speciální velkoobjemová čerpadla jsou nasazena takto:

  • Praha – 1 x mobilní čerpací stanice (MČS) 1500
  • Hořín (STČ) – 1 x MČS 1500 (čerpadlo od ZÚ Hlučín)
  • Veltrusy (STČ) – 1 x MČS 400 (čerpadlo od ZÚ Hlučín)
  • Řevnice (STČ) – 1 x MČS 400
  • Nymburk (STČ) – 1 x MČS 400
  • Lovosice (ÚLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Děčín (ÚLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Plzeň (PLK) – 1 x čerpadlo Somati pro dálkovou dopravu vody
  • Nové Kopisty (ULK) – 1 x PČS 50 a 1 x MČS 150 (JMK),
  • Praha – 1 x MČS 400
  • Praha – 1 x MČS 600.

V tuto chvíli jsou již nasazena všechna velkoobjemová čerpadla, která ČR má. Z toho důvodu ústřední krizový štáb dne 6. června na svém jednání rozhodl o využití zahraniční nabídky Polska a Slovenska a požádal tyto státy o vyslání odřadů na velkokapacitní čerpání vody. Odřady budou nasazeny v průběhu dne 7. června. V Ústeckém kraji, konkrétně v Litoměřicích bude nasazen odřad ze Slovenska (8 osob) a ve Středočeském kraji odřad z Polska (7 osob).

Ve Středočeském kraji je nasazeno 5 nakladačů Bobcat.

Distribuujeme i nadále vysoušeče. V tuto chvíli pracuje naplno 1.875 vysoušečů kondenzačních a 181 vysoušečů teplovzdušných.

Armáda již obdržela požadavky od krizových štábů krajů na nasazení vojáků při likvidačních pracích. Ústí nad Labem – 100 vojáků, Děčín – 50 vojáků, Litoměřice – 60 vojáků, Lovosice 25 vojáků.

Dnes již bylo také nasazeno 60 příslušníků hradní stráže v Lahovicích a na Zbraslavi. Vojáci budou provádět likvidační a úklidové práce.

Během noci byly rozvezeny příručky POVODNĚ – Krizový manuál pro obce, které jsou určeny pro všechny starosty obcí, které byly zasaženy povodněmi. Tato stručná příručka podává informace o všech základních problémech, se kterými se obce musí po povodních vypořádat a jakým způsobem. Věnuje se například tomu jak likvidovat odpady po povodni, jak žádat o věcné zdroje, jaká jsou základní pravidla hygieny po záplavách apod., uvedla kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR.


08:53 – OLK/PHA: Osm profesionálních hasičů z Olomouckého kraje celou noc čerpalo vodu z rozlehlé laguny v pražské zoologické zahradě a celý dnešní den budou v práci na stejném místě pokračovat.

Během pátku 7. června 2013 by na žádost generálního ředitelství HZS ČR mělo do postižených oblastí odjíždět velkokapacitní čerpadlo, které nabídlo město Přerov. Jde o čerpadlo s výkonem 600 litrů za sekundu.


08:45 – MSK/ÚLK/STČ: Síly a prostředky ZÚ soustředěny na Mělnicku a Děčínsku dne 6. 6. 2013. Bylo nasazeno 51 hasičů se 49 kusy těžké techniky. Hlavní úsilí záchranářů bylo zaměřováno na zemní práce, čerpání vody a dopravu potřebného materiálu v povodni postiženém území.

Činnost ZÚ ve Středočeském kraji:

  • Pokračovaly zpevňovací práce na hrázích na Mělnicku i v samotném Mělníku. K tomu byly využity zemní stroje KN-251 a Huddig.
  • V Mělníku nadále pokračovalo zprůjezdňování poničených komunikací.
  • T 815 VVN zajišťovala spojení s odříznutým územím (jako urgentní pomoc).
  • Provádělo se pytlování písku a jeho rozvoz nákladními vozidly T 815 VVN.
  • Obec Veltrusy: čerpání vody velkokapacitním čerpadlem MČS 400.
  • Obec Hořín: čerpání vody velkokapacitním čerpadlem MČS 1500.
  • Podpůrná činnost jednotek PO (převážení čerpadel, rozvoz PHM a dalšího potřebného materiálu) na T 815 VVN.

ZÚ v Ústeckém kraji (Děčínsko a Litoměřicko):

  • Terezín – stavění barier z písku
  • Provádělo se pytlování písku a jeho rozvoz nákladními vozidly T 815 VVN.
  • Podpůrná činnost jednotek PO (převážení čerpadel, rozvoz PHM a dalšího potřebného materiálu) na T 815 VVN.

Do Jihočeského kraje (Český Krumlov) byla vyslána obsluha T 815 UDS 214a, uvedl kpt. Ing. Marek Pjaták, tiskový mluvčí Záchranného útvaru HZS. Jeho příslušníci budou pokračovatna postižených místech i dnes.


08:25 – ÚLK: U obce Litochovice nad Labem byl zaznamenán masivní sesuv půdy na ploše 400 × 600m. Hasičskými jednotkami dovezený geolog posuzoval zda sesuv, který částečně zasáhl rozestavěnou dálnici neohrožuje obec Litochovice. Podle jeho vyjádření toto ohrožení není bezprostřední. Místo bylo předáno zástupci firmy Eurovia.

V Nových Kopistech brněnský odřad instaloval velkokapacitní čerpadlo a odčerpává vodu z laguny přes osmikilometrové vedení instalované jednotkami z Ústeckého kraje.


08:20 – PAK/STČ: Jak vypadá situace ve Štěchovicích nedaleko Prahy se podívejte v tomto videu chrudimských hasičů, kteří do tohoto místa vyjeli pomáhat.


07:15 – JHM/ÚLK: Včera večer vyslalo operační středisko HZS JMK na žádost Generálního ředitelství druhý odřad do styčného bodu v Litoměřicích. Účastní se jej 13 příslušníků HZS Jihomoravského kraje, 1 příslušník ze Školního výcvikového zařízení HZS ČR z Brna a 3 členové Vodní záchranné služby Brno-střed.

V odřadu je zařazena tato technika: velitelský automobil, dopravní automobil, mobilní čerpací stanice, hadicový automobil s přívěsnou čerpací stanicí, vyprošťovací automobil ze Školního výcvikového zařízení HZS ČR a technika VZS.

Sdílet
Přiložené soubory
povodně_2013_web_a.pdf zobrazit online PDF 861 kB
Seriál: 2013: Povodně v Čechách