Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidační práce letošních povodní pokračují, pomáhají i hasiči ze Slovenska a Polska

Pro profesionální, podnikové a zejména dobrovolné hasičské jednotky ani dnešní den nepřinesl úlevu. V několika krajích stále neúnavně likvidují následky povodní. Nejinak tomu bude i zítra. Meteorologové navíc nemají dobré zprávy, čeká se další déšť, který může opět zvednout hladiny řek.

19:20 – PHA/STČ: Pražské dobrovolné jednotky z Radotína, Horních a Dolních Měcholup, Řep, Kunratic, Stodůlek a jejich kolegové z Kostelce nad Černými Lesy stále odčerpávají obrovskou lagunu v Radotíně. Pražští drážní hasiči odčerpávají vodu z podchodů a odstraňují podmáčené stromy, horzící pádem na trať.

19:00 – ÚLK: S poklesem hladiny řeky Labe začaly hasičské jednotky profesionální i dobrovolné odčerpávat vodu u mostu Dr. Edwarda Beneše v Ústí nad Labem. Byl otevřen průchod pro pěší a hasiči pracují na tom, aby byl zprůjezdněn jeden jízdní pruh pro zdravotnickou záchrannou službu, hasiče, policii a zásobování Střekova, Než bude moci být most otevřen pro veřejnost musí jej posoudit statik.

V Lovosicích hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a podchodů v části, odkud voda ustoupila.

Úspěšně pokračuje vysokokapacitní čerpání v Nových Kopistech na Litoměřicku, kde voda rovněž znatelně klesá. Stále je jí však dost a čerpadla ženou do Labe několik desítek tisíc krychlových metrů za minutu.

13:00 – SČK/PAK: I během pátečního dne odjelo hned několik jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí z Pardubického kraje do oblastí postižených povodní. Jedná se například o jednotku hasičů z Běstviny, která se svou technikou a lidmi vyjela na pomoc zatopeným oblastem v Poděbradech, hasiči z Chotče pomáhají ve Svobodě nad Úpou, dobrovolní hasiči z Živanic pomáhají v Budiměřicích u Nymburka a hasiči ze Zaječic se svým vybavením zamířili do zatopených Štěchovic. Hasiči podniku Synthesia zasahují v rámci podnikové výpomoci v chemičce v Lovosicích. Hasiči z Cerekvice nad Loučnou vyjížděli v pátek v podvečer pomáhat do Rudníku.

V sobotu časně ráno se hasiči z Včelákova vydali do zatopených Neratovic a jednotka hasičů z Luže pomáhá v Terezíně.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje si vyžádal, z důvodu střídání svých pracovníků, o tři operační důstojníky na dobu několika dnů pro zabezpečení směn na štábu velitele sektoru s velitelsko-spojovým automobilem pořízeným z programu IOP. Z krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje vyjeli k zabezpečení koordinace záchranných a likvidačních prací v sobotu tři specialisti s velitelsko-spojovým automobilem. Ze stanice v Chrudimi pak do kraje Olomouckého odjel na pomoc nosič kontejneru.

12:00 – PHA/OLK: Hasiči HZS OLK byli odesláni na čerpání vody do dostihového areálu v Praze – Chuchli. Tam budou dnes spolu s hasiči z hl. města Prahy – Holešovic celý den odčerpávat rozlehlou lagunu, která zatopila celý dostihový ovál.

Druhá skupina osmi profesionálních hasičů z Olomouce a Prostějova, která v Praze pracuje od pondělního rána, ukončila činnost v pražské ZOO a v současné chvíli čeká na nové místo určení.

11:00 – JMK: V odpoledních hodinách bude odvezena první dodávka pomoci do postižené oblasti na Mělnicku. 

Materiální pomoc v rámci Jihomoravského kraje směřujte do skladu ČČK v Brně na ul. Křenová 66, Brno; pondělí – sobota od 8.00 hod. do 18.00 hod.

09:00 – ČR: Do cílových destinací už dorazily také odřady ze Slovenska a Polska. Slovenský odřad je složen ze 7 osob a obsluhuje velkoobjemové čerpadlo s výkonem 250 l/s. Nasazen je v Litoměřicích. Polský odřad je nasazen v Mělníku, čítá 8 osob a obsluhuje čerpadlo s objemem 750l/s. Každému odřadu je přidělen styčný důstojník z HZS ČR.

08:30 – ÚLK: Na žádost Ústeckého bude Armáda ČR během dneška stavět na Litoměřicku v Záhořanech stanové městečko pro dobrovolné hasiče, kteří do oblasti dorazí.

08:00 – SČK: Starostka Nového Jáchymova v okrese Beroun poprosila o zboření mostu, který byl vlivem povodní silně narušen. Hasiči během noci most zbořili. K jeho zboření použily speciální rypadlo, které bylo nedávno koupeno v rámci projektu integrovaného operačního programu.

Na Mělnicku byly vystavěny speciální kontejnery pro dekontaminaci osob. Celkem 6 kontejnerů tvoří občanům této oblasti zázemí pro hygienu. Kontejnery jsou vybaveny umyvadly a sprchami, plynové ohřívače ohřívají vodu. Tato pomoc je pro občany velmi důležitá, protože voda po povodních je kontaminovaná a není možné jí využít ani k mytí. Dodržování přísných hygienických pravidel je při tom při likvidaci následků povodní velmi důležité.

Pomoc dobrovolných hasičů bude při likvidačních pracích potřeba od začátku příštího týdne. V tuto chvíli ještě neopadla voda v této oblasti natolik, aby se mohlo s likvidací následků povodní začít. Prosíme proto jednotlivé SDH obcí, aby počkaly s vysláním svých jednotek do Ústeckého kraje prozatím do pondělí 10. 6. 2013.

Hasičský záchranný sbor i nadále realizuje humanitární pomoc, distribuuje vysoušeče a pomáhá při likvidačních pracích. S dostatečným množstvím vysoušečů je počítáno i pro Ústecký kraj, který je bude potřebovat začátkem příštího týdne.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách