Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bleskové záplavy zasáhly v neděli odpoledne a vpodvečer několik krajů včetně Prahy

Hasiči i v neděli pokračují s odstraňováním následků povodní, které postihly několik krajů naší republiky. V několika krajích včetně hlavního města navíc řádila dnes odpoledne a vpodvečer velká voda, několik vesnic a obcí bylo postiženo bleskovou záplavou vlivem silného deště a avizovaných bouřek.


24:00 – HKK: Prudký liják, vítr a přívalový déšť zapříčinily včera 9. června v podvečer desítky výjezdů hasičů v Královéhradeckém kraji. Bouře doprovázená přívalovým deštěm způsobila problémy ve všech okresech, kromě Rychnovska.

Někde voda zaplavila místa, která byla minulý týden zasažena povodní. Hasiči během večera a noci zasahovali u více jak 50 událostí. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, garáží, čistili vozovky od nánosů bahna, které přiteklo z polí. Na několika místech museli čistit koryta říček a potoků od naplavenin a stavět protipovodňové zábrany z pytlů s pískem.

Voda zatopila venkovní nákladový prostor v obchodním centru Futurum a hudební klub v Alessandrii v Hradci Králové. Hradečtí profesionální a dobrovolní hasiči také zasahovali v ulicích Na Potoce, Pouchovská, Marie Pujmanové v Hradci Králové a Vysoké nad Labem

V Nové Pace, ulici Staropacká, obci Robousy na Jičínsku hasiči museli postavit provizorní hráze z pytlů s pískem. Tři jednotky hasičů odčerpávaly vodu ze zatopeného staveniště v ulici 17. listopadu v Jičíně. Hasiči dále zasahovali ve Vrchovině, Staré Pace – ulice Josefa Tůmy, Cerekvici nad Bystřicí, Železnici, Jičíně – Novém Městě, Dolním Javoří, Dobšicích, Libáni, Ostroměři nebo Valdicích.

Na Náchodsku hasiči čerpali vodu ze silnice pod viaduktem na Husově náměstí v Náchodě a také v podjezdu v Bezručově ulici v České Skalici. V obcích Vestec, Broumov a Velké Poříčí čistili vodní toky a propustě od naplavenin. V Hronově, ulici Boženy Němcové, blesk udeřil do stromu, který spadl na garáž u rodinného domu. K následnému požáru nedošlo, hasiči pouze odvětrali zakouřenou garáž. Událost se obešla bez zranění. Profesionální a dobrovolní hasiči z okresu Náchod dále odstraňovali bláto ze silnice mezi Lhotou pod Hořičkami a Újezdcem a rodinného domu v Heřmanicích.

Na Trutnovsku hasiči čerpali vodu v Dubenci, Rytni v Podkrkonoší, Hostinném, Bernarticích nebo Chotěvicích. V Horním Maršově připravovali protipovodňové zábrany a plnili pytle s pískem. V obcích Mostech a Rudník monitorovali a kontrolovali hladinu místních toků, ve Svobodě nad Úpou odstraňovali poškozený plot u domu.

Bouřka byla na některých místech doprovázena silným větrem. Ten vyvracel stromy a lámal větve. V Hradci Králové, ulici Sekaninova, spadl strom na tři zaparkovaná vozidla a vítr také vyvrátil sloup elektrického napětí. Zlámané větve spadly na další dvě vozidla v ulici Milady Horákové v Hradci Králové. Další větve ze silnice odklízeli hasiči mezi Praskačkou a Vlčkovicemi a spadlý strom v Třebechovicích pod Orebem – Nepasicích na Hradecku.

V Bohuslavicích na Trutnovsku blesk udeřil do stromu, který následně začal hořet. Strom z vozovky odstraňovali také hasiči ve Dvoře Králové nad Labem.


23:00 – VYS: Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu večer zasáhly bouřky. S přívaly vody bojovali hasiči na Pelhřimovsku, kde od osmé hodiny večerní do sedmé hodiny ranní zasahovali u 36 událostí. Ve většině případů se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů.

Problémy byly hlavně v Humpolci a Pacově. Vodu se zatopených sklepů domů čerpaly jednotky v Pacově například na ulici Dlouhá, Výstavní nebo Malovcova. Na ulici Hronova zaplavila voda restauraci, na místě zasahovaly hned tři jednotky hasičů.

V Humpolci čistili hasiči ucpané kanalizace na ulici Pražská nebo Pelhřimovská. V lagunách vody zůstala nepojízdná vozidla na ulicích Hybešova a Okužní, hasiči je museli odtáhnout. Problémy nastaly i v Hořepníku, kde od noci místní jednotka sboru dobrovolných hasičů opět hlídá stav vodního toku.

V obci Cetoraz na Pelhřimovsku hasiči odstranili naplaveniny a nečistoty z rybníka a uvolnili průtok. Voda nyní z rybníka odtéká bez problémů. Po celý den budou situaci na místě průběžně monitorovat místní rybáři.

Všechny události, u kterých hasiči v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.


18:20 – PHA/PLK/KVK/J­HČ/ÚLK – Prudké bouřky, doprovázené silným větrem a krupobitím, zasáhly dnes vpodvečer výrazně několik povodní již zkoušených krajů. V Praze na mnoha místech přestala kanalizace pobírat přívaly vody, na Klatovsku došlo k převrácení hasičské cisterny jedné z dobrovolných jednotek při jízdě k případu. Na Karlovarsku hlasí hasiči popadané stromy.

Těšnovský tunel x Rohanské nábř. po 18:00 hod, přeháňka. <>

Nejvíce zásahů v souvislosti s bleskovou povodní je nyní na Děčínsku, Domažlicku, Lounsku a Mladoboleslavku. Hasiči v těchto místech varují, evakuují a zachraňují osoby.


17:43 – ÚLK: V souvislosti s bouřkou, prudkým deštěm a krupobitím Krajské operační středisko přijalo zvýšený počet hlášených událostí na Lounsku, od 15:00 34 hlášení vody v zahradách, dvorech, chlévech, sklepech a garážích, ale i obytných domech. Nejvíce v obci Lubenec a v jejím okolí, pak také v Podbořanech a Vroutku, ale i na dalších místech. Voda se většinou valí z polí.

13 událostí bylo hlášeno na Chomutovsku. pět voda ve sklepech a dalších prostorách. Nejvíce v obcích otvice, Údlice, Spořice.

Na Děčínsku bylo hlášeno 6 událostí ve Šluknovském výběžku.


17:12 – PHA: Ulice Strakonická je dočasně uzavřena. Ve směru do centra je zabrán jízdní pruh pro práce HZS a jízdu busů MHD. Jedná se o opatření v souvislosti s odstraňováním následků po povodních. Před tímto místem se tvoří cca 1,5 km kolona vozidel.

Z tohoto důvodu bude ul. Strakonická dle potřeby uzavírána a provoz odkláněn na Pražský okruh R1. Opatření potrvá po dobu dopravní špičky. Na místě řízen provoz hlídkou PČR.


16:06 – ČR: ČHMÚ upřesnil předpověď počasí na následují hodiny. Vydatnější srážky, které jsou očekávány z neděle na pondělí a v pondělí povedou k dalším vzestupům hladin, a to nejen v oblastech, které již byly zasaženy předchozí vlnou povodní. Vzhledem k předchozímu nasycení budou případné vzestupy velmi rychlé.

Největší vzestupy předpokládáme na tocích v povodí Berounky, Otavy, horní Vltavy a jejích přítocích. S velkou pravděpodobností zde budou opět překročeny 2.SPA a 3.SPA.


15:28 – ČR: V odpoledních a večerních hodinách došlo k lokálním silným přívalovým srážkám v Plzeňském a Středočeském kraji.

Jednotky v Plzeňském kraji zasahovaly v obcích Kbelany, Rochlov, Nýřany a Kníje, kde došlo k zaplavení vodou z polí a podpořenou silným deštěm. V obci Nýřany byl vyhlášen varovný signál „Všeobecná výstraha“ a došlo k samovolné evakuaci 10 osob.

Ve Středočeském kraji došlo vlivem přílivových srážek k lokální záplavě v obcích Dolany, Středokluky a Číčovice, kde bylo evakuováno celkem sedm osob. K zabezpečení bezpečnosti na místních silnicích došlo k povolání posilových hlídek Policie ČR. V postižených obcích došlo k částečným evakuacím.

Všechny hlavní toky na území povodí Vltavy a Labe vykazují mírný pokles. Odtoky z vodních děl jsou udržovány na hodnotách neškodného průtoku, nebo na vyšších, po dohodě s příslušným povodňovým orgánem, za účelem uvolnění retenčního prostoru.

Ode dne 2. června 2013 do odvolání platí NOUZOVÝ STAV vyhlášený vládou v hl. m. Praze a krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém. Dále byl Usnesením Ústřední povodňové komise vyhlášen na celém území povodněmi zaplavených území 2. SPA s tím, že nejsou dotčeny další vyhlášené stupně povodňové aktivity.

Jednotky PO zasahovaly od počátku povodňové situace u 6 379 událostí v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni 22 000 profesi­onálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013).

Celkem bylo v důsledku povodní usmrceno deset osob. Celkem bylo zachráněno 535 osob a evakuováno 21592 osob.

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a Ústeckém a byla zaměřena na čerpání vody, zpevňování hrází a likvidační práce při odstraňování škod. Většinu mimořádných událostí řeší kraje pomocí svých sil a prostředků. Přesto Česká republika akceptovala mezinárodní pomoc ze strany Slovenské republiky a Polska, které jsou nasazeny v postižených oblastech Ústeckého a Středočeského kraje. Nadále se provádí ze strany MV-GŘ HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, kterou vyhlásilo dne 2. 6. 2013 v 8:00 hod. V rámci toho MV-GŘ HZS ČR koordinuje zejména tyto síly a prostředky:

  • vrtulníky Letecké služby Policie ČR, Armády ČR, včetně leteckých záchranářů HZS ČR a Armády ČR, a pro monitoring – dne 8. 6. 2013 byly v činnosti vrtulníky LS PČR (monitoring postižených oblastí)
  • povodňové odřady HZS krajů, které nebyly postiženy povodněmi
  • síly a prostředky záchranného útvaru HZS ČR Hlučín dislokované v Hlučíně a ve Zbirohu
  • 2 střelmistři ZÚ HZS ČR jsou předsunuti v Kamenici (Středočeský kraj), ostatní střelmistři jsou v pohotovosti na svých základnách
  • velkokapacitní čerpadla (mobilní čerpací stanice MČS-400 a MČS-1500 a soupravy pro dálkovou dopravu vody HFS Hydrosub Hytrans (Somati)
  • psychologové psychologické služby HZS ČR
  • v souladu s Ústředním poplachovým plánem byly aktivovány síly a prostředky Armády ČR.

OPIS MV-GŘ HZS ČR eviduje další nabídky zahraniční pomoci z Maďarska, Lucemburska, Ruska a Srbska. Vláda vyžádání další pomoci ze zahraničí prozatím neschválila.


11:51 – ÚLK: Hasičské jednotky čerpají čerpání od rána vodu z ústeckého Střekova. Jednotka HZS ze stanice Ústí nad Labem, odřad HZS ÚK z Územního odboru Chomutov a dobrovolné jednotky z Ústí a okolí nasadily postupně čerpadla na nejvíce zaplavených místech. Cílem je dostat co nejrychleji vodu z nábřeží, aby mohly být čerpány sklepy domů.


11:33 – MSK/STČ: Příslušníci HZS MSK se v obci Úmyslovice (okres Nymburk) spolupodílejí na likvidaci následků povodní a odčerpávají laguny pomoci velkokapacitní čerpací stanice MSČ Sigma.


11:10 – MSK/PHA: Hasičský záchranný sbor MSK poskytl humanitární pomoc ZOO Praha.

Od sobotního večera, kdy dorazil do Pražské ZOO kontejnerový nákladní automobil HZS MSK dovezl 50 stavebních koleček, 50 lopat, 50 rýžových košťat, 50 párů gumových holínek, 100 párů pracovních rukavic a 100 párů gumových rukavic, se tyto pomůcky v rukou dobrovolníkůa zaměstnanců pražské ZOO podílejí na odklízení následků povodní.

Jedná se o materiál HZS MSK, který měl hasičský záchranný sbor připravený jako humanitární pomoc v případě mimořádných událostí na území MSK. V průběhu sobotního dne byl tento materiál posvážen z celého území MSK tak, aby vozidlo s nákladem co možná v nejkratší době dorazilo do Pražské ZOO.


10:09 – ÚLK: Jednotlivé skupiny psychosociálního týmu HZS a Policie ČR v Ústeckém kraji monitorovaly oblast Litoměřicka, Ústecka a Děčínska.

V Nových Kopistech konzultovali situaci s vodními záchranáři, kteří poskytují na místě psychosociální podporu. V Ústí nad Labem – se zúčastnili setkání občanů u Labe u MŠ.

Děčínsko – telefonní kontakt s obcemi Dolní Žleb, Těchlovice, Merboltice, Markvartice, Malšovice.

Litoměřicko – Křešice, Záhořany, Nové Kopisty, Libochovany – zjištění situace o množství a charakteru zasažených lidí. Vytipováno několik rodin.

Žalhostice – Vytipováno několik rodin. Vše se řeší společně jako tým dům od domu.

Žádosti o psychosociální pomoc od občanů a všech zúčastněných směřujte na Krajské operační středisko.


09:31 – STČ: Rozvodněný Zákolanský potok s následnou zátopovou vlnou zaplavil po krátké, ale velmi intenzivní bouřce v noci na dnešek několik vesnic na Kladensku. Na místě zasahovaly a stále ještě zasahují jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Meteorologové vydali včera výstražnou informaci o zhoršování počasí, která se tímto potvrdila. Varování trvá i na dnešní den.


08:59 – PHA: DLe informací zasahovala jednotka HZS hl. m. Prahy na Masarykově nábřeží v objektu Mánesa, kam byla vyslána k obnovení průtoku vody pod budovou restaurace a výstavní síně Mánes.


08:52 – OLK/STČ: V sobotu 8. června 2013 v 16:43 hodin bylo osm profesionálních hasičů z Olomouckého kraje, kteří čerpali vodu v pražské zoologické zahradě v Tróji, převeleno do nového místa určení, a to do obce Mlékojedy nedaleko Litoměřic a Terezína, kde odčerpávají rovněž vodu.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách