Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přívalové srážky ukázaly svou sílu i na Liberecku, hasiči čerpali vodu a odstraňovali bahno

Během víkendu zasáhly území Libereckého kraje několikrát bouřky s přívalovými srážkami. V souvislosti s nimi odstraňovali hasiči popadané stromy, ulámané větve, odčerpávali zatopené sklepy, šachty, garáže.

Velmi dramatická byla situace v sobotu odpoledne na Semilsku. Čtyři jednotky hasičů zasahovaly po 13:40 hodin v části obce Kundratice nedaleko Košťálova, kde valící se voda podemlela komunikaci a natekla do domu.

Nemalé problémy způsobila voda z přívalových srážek v Kruhu (nedaleko Jilemnice). Voda zatopila náves s několika automobily a výška hladiny místy dosahovala až 50 cm. Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a mnoho práce jim dalo odstranit nánosy bahna z návsi i komunikací. Na místě pomáhali jilemničtí profesionálové a jejich kolegové z Jilemnice, Kruhu, Studence a Roztok u Jilemnice.

K čerpání vody byli voláni hasiči nejen na Semilsku, ale v průběhu víkendu také do Habartic či osady Andělka (Višňová). Včera kolem půl deváté odčerpávali hasiči na Českolipsku lagunu 50 × 20m, která se vytvořila na komunikaci ve Stružnici.

Ve 22:30 hodin byl pak HZS LK požádán o výpomoc ze Středočeského kraje, kde v Pražské ulici (na okraji Mladé Boleslavi) stékající voda podemlela svah a ten se i s částí obytného domu zřítil. Na místě zasahoval psovod z turnovské stanice a prohledával s dalšími kolegy sutiny, zda v nich někdo nezůstal.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách