Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dnes probíhá další střídání hasičů v povodňových odřadech, stále jsou nasazena velkokapacitní čerpadla

První odřad profesionálních hasičů z Olomouckého kraje, který je v zatopených oblastech již od pondělí 3. června 2013, bude dnes vystřídán. Ráno odjel osm hasičů z Požární stanice v Olomouci a v Prostějově do obce Mlékojedy na Litoměřicku.

Stávající odřad je na místě už od soboty, ale zatím nezačal vodu čerpat. Velitel odřadu totiž žádal na místo jeřáb, který by dvanáctitunové čerpadlo usadil na vodu.

Jeřáb však v rozbahněném terénu zapadl, a tak proběhlo jeho vyproštění. Když jeřáb přijel na místo, ustavil se, ale podmáčený břeh řeky se utrhl. V současné době se řeší, jak velkokapacitní čerpadlo dostat na vodu.


Druhý odřad hasičů s velkokapacitním čerpadlem, které zapůjčilo město Přerov, je v současné chvíli v Praze – Lahvovičkách, kde čerpají zvýšenou hladinu místního rybníka. Na místě pracovala i těžká technika, která prokopala silnici, aby hasiči mohli snáze vodu odčerpávat. V dané oblasti je zatopeno několik domů. Hasiči na místě budou pracovat pravděpodobně celý dnešní den.

Dnes, v pondělí 10. června 2013, vyjel v 4:00 hodin ráno do Litoměřic psycholog HZS Olomouckého kraje spolu s jedním členem posttraumatic­kého týmu.

Dnes, v pondělí 10. června 2013, odjela v 7:30 hodin z Požární stanice Olomouc také skupinka dvou střelmistrů. Hasiči míří do Kamenice, kde budou střídat dva střelmistry ze Záchranného útvaru Hlučín, kteří na místě drželi pohotovost.


Již týden zasahují profesionální hasiči Královéhradeckého kraje na území Středočeského kraje. První dny působil pětičlenný povodňový odřad s velkokapacitním čerpadlem Sigma v Praze – Zbraslavi, během týdne se přesunul do Středočeského kraje a odčerpával vodu v Černošicích u Prahy a od čtvrtka působí v obci Nové Ouholice, kde odčerpává velké vodní laguny.

Díky velkoobjemovému čerpadlu dokáží hasiči přečerpat až 620 litrů vody za sekundu. Dnes 10. června po osmé hodině ráno vyjel další, v pořadí třetí, povodňový odřad vystřídat stávající skupinu hasičů a i nadále čerpat vodu tam, kde bude potřeba.

V povodňových odřadech se vystřídali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská, územních odborů Rychnov nad Kněžnou a také Náchod.


V pátek 7. června byl do oblasti Mělnicka vyslán další protipovodňový odřad Královéhradeckého kraje se stanovištěm hromadné dekontaminace osob. Pět profesionálních hasičů z Hradce Králové a Náchoda působí v Mělníku, kde je dekontaminační stanoviště využíváno pro osobní hygienu občanů a zasahujících hasičů a dobrovolníků.

Dnes 10. června ráno odjel nový pětičlenný odřad složený z profesionálních hasičů z Hradce Králové a Jičína do Mělníka vystřídat stávající skupinu hasičů, která se během odpoledne vrátí zpět do Hradce Králové.


Další technika HZS Libereckého kraje zamířila do oblasti Mělnicka. Včera hasiči dopravili do sektoru Vrbno – Zelčín své obojživelné pásové vozidlo. Tento pásák se hasičům již několikrát velmi osvědčil, dokáže projet jakýkoliv bahnitý terén a dokonce i plavat.

A právě v místech, kde voda již pomalu opadává a nelze jezdit na člunech, stává se pásové vozidlo jedním (leckdy jediným) z dopravních prostředků pro zajištění zásobení a humanitární pomoci. Vedle obojživelného pásového vozidla Hägglunds poskytli hasiči také týlový kontejner do sektoru Lužec nad Vltavou.

I nadále působí na Mělnicku „velitelský odřad" v obcích rozdělených do sektorů (Hořín, Kly, Lužec nad Vltavou – Vraňany a Vrbno – Zelčín) a je pravidelně prováděno jeho střídání. Stejně tak je zajištěno střídání pracovního „profesionálního odřadu" složeného z patnácti příslušníků HZS LK, který působí u Středočechů od soboty.

Hasiči na mnoha místech pomáhají starostům s obnovou chodu vesnic, se zřízením a zásobením středisek humanitární pomoci, s likvidací uhynulých domácích i lesních zvířat, vyklízením a mytím objektů od bahna. Situaci však stále v některých lokalitách komplikují zatopené domy, zaplavené příjezdové komunikace či nefunkční rozvody elektrické energie. V terénu působí také psycholožka HZS LK, která poskytuje lidem psychologickou­ pomoc.

Mezi novými odřady JSDHO jsou 3 jednotky, které odjely do Ústeckého kraje k týlovému zabezpečení stanového městečka pro dobrovolníky v části obce Záhořany, které jsou vzdáleny zhruba 1 km od jedné z nejvíce postižených obcí – Křešice.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách